Послание на ДГ Веселин Димитров за м.февруари 2019
Дата: 01.02.2019

Приятели, нека нашето вдъхновение накара нас и нашите съграждани да създадем спокойствие, мир, в който просперират общностите ни, държави, в които хората са усмихнати.


Бургас, 01 февруари 2019г.
 
Всеки от нас е длъжен да си зададе въпроса: направил ли съм зависещото от мен, за да обезпеча стабилен мир и благоденствие в моя град, в моята страна? - Нелсън Мандела
 
Скъпи ротариански приятели,
 
Живеем в динамични времена, които изискват от нас бързи и навременни решения. Много често, забързани в натовареното си ежедневие, гонещи срокове и резултати, попадаме в конфликтни ситуации, водещи до напрежение. Напрежение, което оказва влияние върху нас самите и околните. Напрегнатост, която влияе на преценката ни, и определя решенията ни, а всичко това, което сме, което правим, е проекция на нашите мисли, на нашето състояние. Не след дълго, успокоени, установяваме, че сме разполагали с други варианти и възможности. Сигурността ни дава предимство за правилна преценка. Спокойствието ни позволява да намерим своето вдъхновение, да дадем най-доброто от себе си.
 
За да опазим мира в световен мащаб е необходимо да започнем от запазване на спокойствие във взаимоотношенията помежду си, в нашите клубове и общности. Позволете ми да цитирам Наполеон Бонапарт “Ако искат мир, нациите трябва да избягват малките дрязги, които предшестват топовните изстрели”.
 
Най-краткият месец в годината има специален оттенък в живота на ротарианците по света. Приятели, на 23-ти февруари ние ротарианците не само отбелязваме рождения ден на нашата организация. Ние всички заедно честваме създаването на една магия, дала началото на много добри дела и спасение на човешки съдби и животи, дала възможност на много хора по света да мечтаят, да се надяват и намерят необходимата мотивация.
 
Темата, определена от Ротари Интернешънъл за месец февруари е Мир и предотвратяване на конфликти. Много отдавна ротарианците са взели решението да работят за опазването на мира като предпоставка за устойчиво развитие на общностите. Ротарианци има и сред основателите на ООН, като Ротари има постоянен представител в комитета по хуманитарни въпроси на организацията.
 
Първата зона на фокус на нашата Фондация е насочена към предотвратяване на конфликти и опазване на мира. Хората, живеещи в мир и спокойствие, често не разбират с какво огромно богатство разполагат. Само силните и лидерите се справят, когато бъдат извадени от зоната им на комфорт.
 
Нека бъдем вдъхновението за млади хора, които да се възползват от възможностите, които дават ротарианските стипендии за мир - обучение в престижни университети и последваща кариера, свързана с предотвратяването на конфликти и опазването на мира.
 
Нека мотивираме млади хора на възраст от 15 до 25 години да бъдат нашите посланици за мир по програмата Международен Младежки Обмен. Да изградят международни контакти и да почувстват магията на разбирателството и взаимопомощта. На дистриктния ни сайт, благодарение безкористната служба на председателя на комитета за ММО - Светослав Събков, има качени много чудесни възможности. Нека поканим млади хора на същата възраст от всички краища на света, като организираме прием по тази програма и в нашия дистрикт, в нашата държава.
 
Най-краткият месец в годината предлага много динамика. По традиция през него се провежда обучението на екипа, който ще подпомага клубовете през следващата година, определят се приоритетите и се представя темата, и логото за новата ротарианска година. Пожелавам успех на ДГЕ Митко Минев, който разчитайки на екипната работа, ще вдъхнови всички ни да сближим света.
 
Приятели, нека нашето вдъхновение накара нас и нашите съграждани да създадем спокойствие, мир, в който просперират общностите ни, държави, в които хората са усмихнати.

Ваш в Ротари, Веселин Димитров,
Дистрикт гуверньор 2018-19
Дистрикт 2482 България
 
Последните 10 новини

» Послание на ДГ Борислав Къдреков, V 2022
» Над 180 жени се прегледаха за рак на гърдата, за щастие нито една със злокачествено образувание
» РК Самоков дари 20 детски колички в Национална кампания Роди дете в България
» Добричките ротарианци получиха финансова помощ от клубове в София и остров Сайпан за подпомагане на украински бежанци
» РК Габрово зарадва децата на СОУ „П.Р.Славейков“
» Великден във всеки дом с Ротари клуб Нова Загора
» РК Севлиево с дарение към филиала на „Спешна помощ“ в гр. Севлиево
» Ротарианците в Габрово обединяват фирми, за да дарят радост
» 20 години Ротари клуб Нова Загора - с грижа за младите спортисти
» Цветен 20-годишен юбилей на Ротари клуб – Севлиево