Бургаската фамилия на Ротари: една традиция на 80 години
Дата: 15.03.2017
Бургаската фамилия на Ротари: една традиция на 80
Автор: РК БургасНа 24 юни 2017 година в Бургас ще бъде тържествено отбелязана бележита годишнина за ротарианците от града: 80 години Бургаско ротарианство и 25 години от възстановяването му.

Инициатор за възстановяване идеалите на Ротари в Бургас е Стефан Аладжов. Началото на инициативната група поставят още Александър Хаджипетров и Тодор Савов.
Настоящият Ротари клуб Бургас е учреден на 4 октомври 1991 г. в сградата на Свободния университет, бивш партиен дом, днес - съдебна палата.
Учредители на клуба са Стефан Аладжов – президент, Александър Хаджипетров – вицепрезидент, Димо Атанасов – вицепрезидент, Петър Кузмов – секретар, Лорис Сайян – церемониалмайстор, Тодор Савов, Божидар Балтов, Стоян Карабунарлиев, Николай Баталов. На 21.04.1992 г. Ротари Клуб Бургас е вписан в регистъра за юридически лица с нестопанска цел към БОС.

Връчването на хартата на клуба става на 18.01.1993 г., като Клубът е към Дистрикт 2480 и с клубен номер 29217. Спонсор-клуб е РК Кавала, Гърция.
След създаване на самостоятелния български Д-2482 клубът става част от него. Редовните седмични срещи на клуба се провеждат всеки понеделник от 18.00 часа в „Капитанска зала“ на хотел „България“. Допълнителна информация за Ротари клуб Бургас и дейността му се намира на Интернет адрес www.rotary-bourgas. org.

Две са бургаските фамилии с представители сред основателите на Ротари клуба от 1937 г. и в настоящия: Веселин Пренеров – първи церемониалмайстор през 1937 г. и неговият внук Веселин Пренеров; Атанас Сиреков и неговият внук Атанас Сиреков.

Благодарение на активната дейност на членовете на клуба Бургас е първият град на Балканския полуостров, който има клубове от всички нива на Ротари Интернешънъл – Ротари клуб, Ротаракт клуб (основан през 2000 г., чартиран на 02.03.2001 г.) и Интеракт клуб – първият Интеракт клуб, учреден на Балканите (основан и чартиран през 2001 г. за деца от 14 до 18 години).
Освен тези два клуба, Ротари клуб Бургас е спонсор-клуб на Ротари клубове в Ямбол (1997 г.), Сливен (1999 г.), Несебър (2001 г.), Поморие (2002 г.), Бургас-Пиргос (2003 г.), Бургас-Приморие, чийто чартърпрезидент е учредителят на РК Бургас Тодор Савов (2004 г.), Созопол и Царево (2006 г.), София-Сити (2007 г.), Карнобат (2008 г.) и Айтос (2009 г.).

РК Бургас е първият български Ротари клуб със своя интернет страница. 
В своята дейност Ротари клуб Бургас следва принципите на Ротари за осигуряване на хуманитарна помощ преди всичко чрез организиране, координиране и реализиране на цялостни проекти в полза на общността, в която живеем.
Клубът осъществява хуманитарни проекти в полза на нуждаещите се от Бургас и региона. В периода 1995 – 2003 г. бе осъществен дългосрочен проект за реконструкция на Дома за деца и юноши „Ал. Георгиев – Коджакафалията“ в гр. Бургас. В полза на младите хора от общината са осъществени проекти в Дом „Надежда“, Дома за медико-социални грижи за деца – Бургас, Дом „Ронкали“, изградени са компютърни зали в СОУ „Св. Климент Охридски“ и ЦОП „Цвет-ница“ – гр. Малко Търново, както и такава със специален софтуер и интернет за незрящи в сградата на Университет „Проф. д-р Асен Златаров“.

Няколко поредни години клубът работие по програма „Антидрога“, за информиране и предпазване на децата от употреба на наркотици. Към младите хора е насочена съвместната работа на клуба с БМЧК за провеждане на обучение по първа долекарска помощ, а към бъдещите родители – с МБАЛ Бургас за осигуряване на уникални апарати за асистирана репродукция. Последните два проекта са реализирани с дистриктни грантове.

Работи се активно и с чуждестранни клубове, както по няколко Мечинг Гранта, така и с директна финансова и материална помощ за различни хуманитарни дейности.

Високо уважаван гост на Ротари клуб Бургас е бил д-р Желю Желев, президент на Република България 1990-97.

Ротари клуб Бургас има традиции във формирането на лидери в Ротари. Много от членовете на клуба са работили на различни позиции в управлението на дистрикта.

Гуверньор на Дистрикт 2482 за 2010-2011 г. бе Красимир Ганчев, а Петко Йовчев бе номиниран за дистрикт гуверньор за 2014-15 г. Дистрик гуверньор Номини за 2018-2019 година е Веселин Димитров от РК Бургас Приморие.

РК Бургас е единственият български клуб с двама дистрикни секретари.

Над 30 членове на РК Бургас са носители на отличието Пол Харис Фелоу.

На два пъти в своята история – за работата си през 2003-2004 и 2005-2006 г. клубът е носител на престижната награда „Прези-дентски цитат“ на президенти-те на РИ за съответните години -Джонатан Маджиягбе и Карл-Вилхелм Стенхамър.

През настоящата година РК Бургас е отдаден изключително на подкрепа и работа с талантливи Бургаски деца от училището по изкуства. Клубът се среща и подкрепя Бургаски творци. Богатото историческо наследство също е във фокуса на ротарианците.

Атмосфера на приятелство е изключително важна за общността. Трите Бургаски ротари клуба подкрепят тази идея. Традиционни са съвместните срещи на тримата президенти и техните бордове. В региона на двете зони 16 и  17 от няколко години клубове отбелязват заедно Деня на Ротари, като домакините са различни клубове. Заедно посрещаме Коледа. Интересни срещи с хора на изкуството, с дипломати и представители на местната управа са сред посещавани.

И така: не забравяйте да отбележите в календара си една чудесна възможност да се срещнете с приятели в прекрасните първи дни на лятото: 24 юни 2017, и да празнувате с нас.

Последните 10 новини

» РОТАРИ КЛУБ СТАРА ЗАГОРА ДАРЕНИЕ ДОНОРСКИ СТОЛ Кръвен център в град Стара Загора
» Напусна ни завинаги Костадин Костадинов
» РОТАРИ КЛУБ СТАРА ЗАГОРА Петото балканско квадринале на живописта „Митовете и легендите на моя народ“ Стара Загора 2020
» Послание на ДГ Илиян Николов за януари 2021
» Включване на Ротари клуб Стара Загора-Берое в инициативата #ХапкаНадежда.
» Изпращаме 2020 г. с нови проекти на Ротари клуб Габрово
» Ротари клуб и Интеракт клуб Севлиево – равносметка за първата акция „Купи-Дари“
» Пореден габровски ротарианец с отличие Paul Harris Fellow
» Ще успеем заедно! - Послание на РК Севлиево
» Двама приятели от РК Габрово с PHF+1