Над 1000 творби се съревноваваха в конкурсите Малките нашенци и Присмехулници
Дата: 14.03.2017
Над 1000 творби се съревноваваха в конкурсите Малк
Автор: www.kazanlak.comПриключи срокът за получаване на творби за юбилейния XХ-ти Национален конкурс за весела детска рисунка “Малките нашенци”, включен в националния календар на МОН за изяви по интереси, както и на детски хумористични литературни творби за конкурса „Присмехулници”. Конкурсите се провеждат по време на емблематичните за община Казанлък Чудомирови празници и са посветени на творчеството и живота на Димитър Чорбаджийски – Чудомир. Организатори на конкурсите са Министерството на образованието, Община Казанлък, Фондация „Чудомир” и Общински детски комплекс „Св.Ив. Рилски” гр.Казанлък.
За „Малките нашенци” бяха получени 955 рисунки и приложни творби от 76 институции от 40 населени места от цялата страна.
На 9 март 2017г в ОДК – Казанлък се проведе журиране на творбите от  жури в състав: Румен Рачев – председател, и членове – Иван Гайдаров и Петър Радев. Спазвайки  критериите  за  идея , настроение и талантлива реализация на въображението и на веселите моменти от детството и юношеството, те присъдиха 108 награди, от които 19 специални, 60 класирани на І,ІІ и ІІІ място по възрастови групи и категории и 29 поощрителни награди. Специалните награди са на: Фондация „Чудомир”; Община Казанлък; Общински съвет – Казанлък, ЛХМ „Чудомир”, ОБ „Искра”, на журито; на МОН, на РУО – Стара Загора, на Национален дворец на децата - София, на Синдиката на българските учители –Казанлък , на Ротари клуб, награда на в-к „Искра”, на в-к „Долина,  на „Тракия кабел” ООД, Специална награда за плакат,  специална награда за оригинална идея, специална награда за най-малък художник и др.
За „Присмехулници”  бяха получени 242 литературни творби от 127 индивидуални участници от 26 населени места. Жури  с председател Иван Желязков – ст.експерт в РУО – Стара Загора, журира получените творби на 07.03.2017г. и присъди 18 награди на младите писатели – 8 от тях са специални и 10  класирани на І,ІІ и ІІІ място в трите възрастови групи.
В двата конкурса взеха участие деца и младежи от 24 административно – териториални области от цялата страна, което е доказателство за високото ниво на провеждане на мероприятията. Големият  интерес  към  конкурсите  и  многото  участници в тях са ги утвърдили като едни от най-престижните в страната , което доказва, че Казанлък се е наложил като културен център на България .
За двадесета поредна година „Малките нашенци” и „Присмехулници” съхраняват духа на големия майстор на писалката и четката - Чудомир, като същевременно дават възможност да се изяви и усъвършенства талантът на неговите наследници – бъдещото  поколение .
Благодарение на любезното съдействие и финансовата подкрепа на община Казанлък, Фондация „Чудомир, Военен клуб – Казанлък, Завод за пружини  гр.Крън, Дженерали АД Казанлък, сем. Харизанови, СБУ – Казанлък, Ротари клуб – Казанлък, ЛХМ „Чудомир”, ОБ „Искра”, в-к „Искра” и в-к „Долина” и тази година успяхме да организираме тези детски инициативи и да зарадваме 126 от участвалите  млади таланти на страната. Всички наградени ще получат специална грамота със снимка на творбата си, медал, диплянка с отпечатаните наградени творби, книжка с отличените литературни творби, както и предметни награди.
Откриването на изложбата и награждаването на отличените участници ще се осъществи на 29 март 2017г., във Военен клуб гр. Казанлък, от 14.00 часа.
Последните 10 новини

» РОТАРИ КЛУБ СТАРА ЗАГОРА ДАРЕНИЕ ДОНОРСКИ СТОЛ Кръвен център в град Стара Загора
» Напусна ни завинаги Костадин Костадинов
» РОТАРИ КЛУБ СТАРА ЗАГОРА Петото балканско квадринале на живописта „Митовете и легендите на моя народ“ Стара Загора 2020
» Послание на ДГ Илиян Николов за януари 2021
» Включване на Ротари клуб Стара Загора-Берое в инициативата #ХапкаНадежда.
» Изпращаме 2020 г. с нови проекти на Ротари клуб Габрово
» Ротари клуб и Интеракт клуб Севлиево – равносметка за първата акция „Купи-Дари“
» Пореден габровски ротарианец с отличие Paul Harris Fellow
» Ще успеем заедно! - Послание на РК Севлиево
» Двама приятели от РК Габрово с PHF+1