Лицата на Ротари: Бедрос Азинян, РК Казанлък
Дата: 11.04.2016фотограф-художник

„Да извадиш от този забързан свят частицата и секундата – това прави силна фотографията“, казва нашия приятел, потомственият фотограф Бедрос Азинян, или както го наричат, Бедо.
По думите му фотографията го е научила на житейска философия – да наблюдава процесите и хората, светлописа и ритъма около нас.

Роден е  на 08.12.1960 г. През 1984 г. се дипломира в ССУПФ "Юлиус Фучик" - София. От 1985 г. е член на Клуба на фотодейците в България. Обявен е за фотограф на годината (1986) на сп. "Българско фото". През 1987 г. специализира в Германия. Удостоен е със звание фотограф-художник от Министерство на културата (1990), а през 1995 г. получава наградата "Фотограф на годината" на Община - Казанлък. От 2000 г. е член на Фотографска академия - София. От 1979 до днес има различни участия в републикански и международни (Русия, Полша, Франция) биеналета, фотопленери, фестивали на фотографията. Наред със самостоятелните изложби Бедрос Азинян е участник и в Националната колекция на Клуба на фотодейците в България в страните Унгария, Русия, Гърция, Индия и Канада.

Бедрос Азинян е от Казанлък – град с дългогодишни фотографски традиции. Самият той обиква това изкуство благодарение на баща си – майстор фотограф, снимал строежите на „Марица Изток“ и паметника на Бузлуджа. Бащата е създател и на фотоклуба към читалището в града през 60-те години, който съществува и до днес. Според Бедрос Азинян розопроизводителите в Града на розите също са оказали сериозно влияние върху развитието на фотографията там, като към всеки фотограф е имало по един розопроизводител, който се е явявал нещо като негов спонсор.
Бедо е в основата на това, че Казанлък се сдоби и с първия музей на фотографията, където са изложени стари апарати, фотографии и други материали. Един от експонатите е дарен лично от него - курс по фотография, напечатан в придворната печатница през 1904 г. Организатор е на фото-пленера "Долината на розите"- Казанлък, България и конкурса "Човекът до мен" в памет  на фотограф-художник Артин Азинян. От 2004 е  председател  на браншовото сдружение на фотографите-занаятчии от гр.Казанлък и член на Управителния съвет на Браншовото сдружение на фотографите - занаятчии от България. Председател на КЛуба на дейците на културата Казанлък от 2012 год.
 
През декември 2013 The Rotarian, публикува в декемврийския си брой статия за казанлъшкия фотограф-художник . Освен за постиженията и творческия път на Бедрос Азинян и неговия баща- Артин Азинян, поставил началото на известната фотографска школа в Казанлък, в статията се разказват и интересни факти за България.
Специално място в публикацията е отредено на една от най- красивите снимки на Бедрос, направена във Финландия, където години фотографът е заснел цяла своя сесия.
 
 
Какво ни казва приятелят Бедо, елект президент на РК Казанлък на въпроса: Защо Ротари?
Ротари ми дава възможността да контактувам, да се срещам и прекарвам време с единомишленици, доказани всеки в своята област - било за съвет, за пример или за да свършим заедно посочена кауза, дело или просто да прекараме забавно отреденото ни време. Ротари за мене е:  Желанието за израстване, за възможности и обогатяване, споделяне на добри практики и ниво на общуване. Богатство от опит, които се предава и споделя с по-млади поколения. Нови хоризонти - приятелства, срещи, страни. Удоволствието  от чистотата на хуманните каузи, положения труд, възможността да подадеш ръка към отчаянието, да пребориш инерцията и възродиш вярата

Последните 10 новини

» РОТАРИ КЛУБ СТАРА ЗАГОРА ДАРЕНИЕ ДОНОРСКИ СТОЛ Кръвен център в град Стара Загора
» Напусна ни завинаги Костадин Костадинов
» РОТАРИ КЛУБ СТАРА ЗАГОРА Петото балканско квадринале на живописта „Митовете и легендите на моя народ“ Стара Загора 2020
» Послание на ДГ Илиян Николов за януари 2021
» Включване на Ротари клуб Стара Загора-Берое в инициативата #ХапкаНадежда.
» Изпращаме 2020 г. с нови проекти на Ротари клуб Габрово
» Ротари клуб и Интеракт клуб Севлиево – равносметка за първата акция „Купи-Дари“
» Пореден габровски ротарианец с отличие Paul Harris Fellow
» Ще успеем заедно! - Послание на РК Севлиево
» Двама приятели от РК Габрово с PHF+1