Послание на Дистрикт гуверньора за м.ноември
Дата: 01.11.2015

За ротарианците това е нашата фондация, която уверено върви към своята стогодишнина с ясна и рационална визия за бъдещето. Само за 2014-15 година са финансирани над 1500 глобални и дистриктни проекти на стойност 54 милиона долара.


Уважаеми приятели,

Започваме още един месец  от нашата ротарианска година, по традиция свързан с Фондация Ротари, месец изпълнен със събития и дати, които ще са фокус и в нашата служба.

Какво е Фондация Ротари?

За ротарианците това е нашата фондация, която уверено върви към своята стогодишнина с ясна и рационална визия за бъдещето. Само за 2014-15 година са финансирани над 1500 глобални и дистриктни проекти на стойност 54 милиона долара.

За родителите на децата аутисти в Стара Загора изградената сензорна зала  е облекчение на болката им и надежда за по-добро детство и бъдеще. За децата в тридесет училища в град Варна това е възможност да пият чиста вода. За младите безработни в община Ракитово това е шанс за професионална квалификация и работа близо до родното им място. За бъдещите майки в Кърджали и региона това е по-голяма сигурност, че ще родят и отгледат здрави деца.

Това е само част от един вече дълъг списък с проекти на българските клубове, реализирани с грант на Фондация Ротари. Този списък ще расте във времето като брой, стойност и размер на устойчивия ефект в решаване на проблеми на групи в нужда. Залог за успеха ни са: нашата подкрепа с дарения към Годишния фонд и фонда Енд Полио,  нашата силна и постоянна връзка с институциите, партньорските организации в нашите общности и приятели ротарианци от цял свят, квалификацията ни и познаването на  механизма и приоритетите на работата на Фондация Ротари. Тъкмо в полза на по-добрата ни способност за изработване на проекти за устойчиво решаване на хуманитарни нужди и работа с Фондация Ротари е дистриктния семинар, който ще се проведе на 14 ноември в хотел „Олимп“, Велинград. Срокът за регистрация е до 5 ноември, през дистриктния сайт!

В първата седмица на ноември отбелязваме и седмицата на Интеракт. При моите срещи досега бях силно впечатлена от клубовете, в които отговорно и добре се работи по тази младежка програма. Като пример споменавам РК Видин, РК Смолян, хасковските и бургаските клубове, РК Златоград,  РК Пирдоп. За радост това съвсем не изчерпва броя на клубовете, които са осъзнали стойността на тази форма  на работа с младите поколения и я вършат отдадено и с удоволствие, като включват в своите проекти  и децата и техните родители. Впрочем, понякога пътят към познаване и членство в Ротари  минава точно през Интеракт – доказателство са членовете на клуба в Созопол и Златоград, чиито ротариански значки са им връчени от децата им интерактори.

На 7 ноември ще се проведе Ротари ден в ООН  “Rotary Day at the United Nations”. На това специално събитие шест жени, ротарианки, ще бъдат отличени с наградата „Глобални жени на действието”  Global Women of Action за отдаденото време, талант и експертиза и за изключителните им постижения в помощта за хиляди хора в нужда по целия свят. Струва си да научим повече и споделим в своите клубове за направеното от Керстин Йешка-Торварт от  Германия, доктор Хашрат Бегум от Бангладеш, доктор Дебора Уолтърс от Мейн, САЩ, Раджа Ян която е афганистанка, но живее и работи в САЩ, Стела Донго от Зимбабве и Люси Хобгуд-Браун от Австралия.
 

                                                        
Нашият свят продължава да е сложно място, изпълнено с предизвикателствата на конфликтите, бедността и болестите, на нуждата от образование и по-добро бъдеще за младите хора. Както тези жени, наши приятелки ротарианки, така и ние с енергията, времето, усилията и средствата, които отделяме за каузите  и проектите на нашия клуб и на Ротари в глобален план израстваме като хора и сме истинския дар за света.

Пожелавам ви успех и удовлетворение от стореното през ноември!

Нина

Rotary Foundation
Последните 10 новини

» РОТАРИ КЛУБ СТАРА ЗАГОРА ДАРЕНИЕ ДОНОРСКИ СТОЛ Кръвен център в град Стара Загора
» Напусна ни завинаги Костадин Костадинов
» РОТАРИ КЛУБ СТАРА ЗАГОРА Петото балканско квадринале на живописта „Митовете и легендите на моя народ“ Стара Загора 2020
» Послание на ДГ Илиян Николов за януари 2021
» Включване на Ротари клуб Стара Загора-Берое в инициативата #ХапкаНадежда.
» Изпращаме 2020 г. с нови проекти на Ротари клуб Габрово
» Ротари клуб и Интеракт клуб Севлиево – равносметка за първата акция „Купи-Дари“
» Пореден габровски ротарианец с отличие Paul Harris Fellow
» Ще успеем заедно! - Послание на РК Севлиево
» Двама приятели от РК Габрово с PHF+1