Ротари клуб Самоков финализира Глобален Гранд на стойност 74 526 лв. в ЦСРИ - Самоков
Дата: 01.06.2024

Ротари клуб Самоков финализира Глобален Гранд на стойност 74 526 лв. в ЦСРИ - Самоков, с подкрепата на Община Самоков, екипът на ЦСРИ - Самоков и дарители от град Самоков, както и ротари клубове от страната и чужбина.
Официално бе открит проектът ,, Път към ново начало“ в Центъра за социална рехабилитация и интеграция - Самоков. (ЦСРИ).


Потребителите на Центъра вече могат да се радват на сензорна стая, фитнес площадка със специализирани уреди, зала за игра и рехабилитация и кът с меки мебели. Новостите в центъра са по проект „Път към ново начало“ на Ротари клуб (РК) – Самоков, в партньорство с Община Самоков, които осигуриха финансирането на ремонтните дейности, с общинско предприятие строителни дейности.
Съоръженията са закупени по проект на Ротари клуб- Самоков съвместно с дарения от граждани на град Самоков, Ротари клубове от цялата ни страна, САЩ, Франция, Белгия и др. Професионални обучения за екипа на центъра, също бяха финансирани от проекта на Ротари клуб Самоков.
Специално за откриването на проекта гости на събитието бяха кмет на Община Самоков инж. Ангел Джоргов, зам.кмет Люба Кленова, общински съветник и бивш кмет на Община Самоков Владимир Георгиев, представители на Ротари клуб София Интернешънъл, Ротари клуб Париж Агора, СНЦ „Ти си доброто“, потребители на ЦСРИ-Самоков, приятели и дарители. Прекрасните домакини на ЦСРИ-Самоков директор Александра Атанасова и екипът й се бяха погрижили за добрата атмосфера по време на събитието.
,,Дори най-малкото дарение е от значение, когато е направено от сърце.. Искрени благодарности към Община Самоков в лицето на г-н Джоргов, който за отрицателно време реагира и извърши необходимите строително-ремонтни дейности, за да може всичко това да стане реалност“ – каза в обръщението си Екатерина Вададжийска, бивш президент на Ротари клуб- Самоков.
Кметът на община Самоков инж. Ангел Джоргов посочи, че това е правилният начин за партньорство между общинската администрация, бизнеса и неправителствените организации. Той благодари на Ротари клуб-Самоков и директора на Центъра Александра Атанасова и увери, че Общината ще продължи да развива социалните услуги, които предлага.
Проектът започна през 2022 година на Пролетен благотворителен бал на Ротари клуб Самоков, с тогавашния президент на клуба Екатерина Вададжийска. На бала дарители от град Самоков и цялата страна събраха сумата от 31 000 лв. През следващата ротарианска година 2023, с президент Владимир Василев клуба взе решението да се кандидаства за Глобален гранд проект към Ротари Фондация, за да осъществим по-голям и ползен проект за децата и възрастните потребители в ЦСРИ-Самоков. След много положени усилия и за наша радост, клубът беше единствения одобрен за Глобален гранд в България, с подкрепата на ротари клубове от САЩ, Франция, Белгия и др. Като разполагаемата сума на нашия проект се увеличи на 74 526 лв. Финализирането на проекта се случи прз 2024 година, по време на президент на Ротари клуб Самоков Христина Бърдарска. През целия процес от подготвянето на проекта до изпълнението клубът работи заедно с директор на ЦСРИ г-жа Александра Атанасова и целия й екип, за което сме им изключително благодарни. Тъй като по проект, Ротари клуб Самоков няма правото да извършва ремонтни дейности, още през 2022 година получихме съгласие от Община Самоков да бъдат наши партньори и да извършат необходимите ремонти на помещенията, както и да подготвят меката настилка за уредите на фитнес площадката. През 2024 година, ангажимента на Община Самоков беше изпълнено по график, а проекта се изпълни и финализира успешно с общите усилия на Ротари клуб Самоков, екипът на ЦСРИ-Самоков и Община Самоков.
„Община Самоков за отрицателно време извърши строително-монтажните работи, необходими за монтажа на уредите и настилката“, каза пред журналисти Екатерина Вададжийска, бивш президент на РК – Самоков.
Най-големите благодарности са за всички дарители от град Самоков, от страната и чужбина, заради които този проект е реалност!
Кметът на община Самоков инж. Ангел Джоргов посочи, че това е правилният начин за партньорство между общинската администрация, бизнеса и неправителствените организации. Той обясни, че общината е пример със социалните услуги, които предлага, като те ще бъдат доразвивани в бъдеще. Ангел Джоргов благодари и на предшественика си Владимир Георгиев, че е започнал проекта.
Водосвет бе отслужен от самоковските отци Любомир и Веселин Мишкови. Музикален поздрав по случай откриването поднесоха от самоковската детска градина ДГ „Зорница“. Всички дечица, които бяха на събитието получиха подаръци и лакомства по повод 1 юни – Международният ден на детето.
От името на Центъра на Ротари клуба бяха връчени поздравителен адрес и картина в знак на признателност.
Благодарим на БТА-Самоков, Рила ТВ, Самоков 365 и 4ta-vlast за медийната подкрепа.
Благодарим на Любомир и Деси от Исторически Музей Самоков за прекрасното посрещане и съпорта по време на разходката на нашите приятели от Ротари клуб Париж Агора и Ротари клуб София Интернешънъл!