Очен скрининг за превенция срещу диабетна ретинопатия.
Дата: 13.06.2024

От 17-ти до 21-ви юни 2024г. РК София-сити стартира очен скрининг за превенция срещу диабетна ретинопатия. Тестването ще се извършва в 22 ДКЦ - София от 9:00ч. до 12:00ч.

Проектът „Зрението е всичко! – Да не позволяваме на хората в 21-ви век да ослепяват!“ на РК „София-сити“ има за цел превенция на предотвратима слепота, следствие на диабетна ретинопатия, на граждани страдащи от захарен диабет тип 1 и тип 2.
10% от населението в България страда от това заболяване като този процент всяка година нараства. По данни на Здравното министерство всяка година новите случаи са над 25 000. Над 90% от пациентите със захарен диабет (от първи и втори тип) имат очни проблеми, като повече от 30% от диабетиците (над 200 000 човека към днешна дата) развиват диабетна ретинопатия, която е водеща причина за загуба на зрението при хората в трудоспособна възраст (45-65 години). Нелекуваната навреме диабетна ретинопатия води до постепенно и прогресивно намаляване на зрението и пълна слепота 10 години след установяване на дебюта на заболяването.
Всеки човек със захарен диабет е изложен на риск от загуба на зрение!
Краткосрочната ни цел е да направим в София скрининг на очните дъна на минимум 300 граждани страдащи от захарен диабет тип със специална преносима фундус камера, която ще бъде закупена в рамките на проекта. Екип от лекари и специализанти от Очна клиника "Вижън" се ангажират да анализират резултатите от скрининга и да изготвят обратна връзка за всеки профилактиран вкл. ще бъде посочен пътя за последващи изследвания, ако се установи необходимост от такива.
Със закупената по проекта камера клубът ни планира да продължи да извършва скрининги всяка година в партньорство с болници, лекарски кабинети и аптеки, като целта е да обхванем колкото се може повече хора. Камерата ще бъде предоставяна и на други клубове в страната, които имат желание да извършат този скрининг и в техните градове. Така ще можем да постигнем и мултиплициране на добрата практика в цялата страна.

София-сити , ротари