Скрининг за гръбначни изкривявания, плоскостъпие и скъсени ахилеси
Дата: 04.05.2024

По покана на Ротари клуб Севлиево се проведе скрининг за гръбначни изкривявания, плоскостъпие и скъсени ахилеси за деца от 3-ти до 7-ми клас в община Севлиево на 10 и 11 април 2024г.

По покана на Ротари клуб Севлиево се проведе скрининг за гръбначни изкривявания, плоскостъпие и скъсени ахилеси за деца от 3-ти до 7-ми клас в община Севлиево на 10 и 11 април 2024г.
Кинезитерапевти от цяла България се събраха и с безценната помощ на д-р Александър Герчев от УСБАЛО Горна Баня “Проф. Бойчо Бойчев” и Борислав Чонгов, доктор НСА “Васил Левски” обследвахa повече от 890 деца за проблеми с опорно-двигателния апарат: гръбначни изкривявания, скъсени ахилеси и плоскостъпие.
С авторския софтуер на Сколио БГ, специално разработен за скрининги за гръбначни изкривявания, всяко обследвано дете успя да получи електронен фиш с резултата за състоянието на неговия гръбначен стълб и ходила, както и с препоръки за последващи действия при нужда.

С цел обобщаване на резултатите от Скрининговото обследване на децата в Община Севлиево за гръбначни изкривявания, плоскостъпие и скъсени алихеси, в представителната зала на Община Севлиево се проведе среща-беседа. Обобщението на резултатите от прегледите направи кинезитерапевт д-р Борислав Чонгов“ от НСА “Васил Левски” – създател и ръководител на екипа професионалисти, в който се включиха над 19 специалисти от цяла България за да осъществят прегледите на нашите деца.
Събитието уважиха много родители, деца и граждани като след очертаване на тенденциите от обследване на гръбначните проблеми след прегледите на 893 деца от общината – всеки родител имаше възможност да получи персонална обратна връзка и насоки за следващи действия в конкретния случай на неговото дете.

Кои са най-важните очертани тенденции?

• 46% от изследваните деца са с нормална хармонична стойка

• Останалите 54% са с отклонения: при 26% се наблюдава сколиотична стойка, отпусната стойка (19%); кифотична стойка (6%) и останалите 3% са с лордотична стойка и Шоерман


• 50% от изследваните деца са с нормално стъпало, а при останалите 50% се среща паднал свод или плоскостъпие

• При 32% от децата се наблюдава скъсяване на ахилесовото сухожилие

• А така изглеждат резултатите от профилактичните прегледи, които получи всеки един родител лично

Гръбначните изкривявания са структурни изменения, които могат да прогресират през пубертета. Те се срещат изключително рядко, но изискват много внимание и работа в мултидисциплинарен екип, специализирал в гръбначни деформации. Лошата стойка е често срещан проблем, но се коригира лесно чрез спорт и двигателни упражнения. Целта на провеждането на скринингови обследвания е ранната диагностика и правилната информираност.