Ротари Клуб Сливен ще открие мемориал на Георги Данчев на 15 март
Дата: 10.03.2024

Ротари Клуб Сливен има честта да съобщи на сливенската общественост, че на 15.3.2024г. се планира провеждането на церемония по откриване на първия по рода си паметник на Георги Данчев.

Ротари Клуб Сливен има честта да съобщи на сливенската общественост, че на 15.3.2024г. се планира провеждането на церемония по откриване на първия по рода си паметник на Георги Данчев. Събитието съвпада със 102 годишнината от рождението на иментития ни съгражданин.

Паметникът се изгражда по инициатива на Ротари Клуб Сливен и със съдействието на Община Сливен. Средствата за паметника бяха събрани благодарение на доброволните дарения на граждани, представители на местния бизнес и културните среди по време на последния традиционен Пролетен бал на клуба.

До момента са преминати успешно всички съгласувателни и строителни процедури по издигането на монумента. Предстои до датата на откриването да бъде монтирана и последната част от паметника.

Както бе обявено и по време на Пролетния бал на клуба, на който бяха събрани необходимите средства, паметникът се издига в чест на човека и визионер Георги Данчев, при управлението на който са изградени множество ключови подобрения и инфраструктурни обекти в гр. Сливен, включително язовир „Асеновец”, пътническата въжена линия до местността Карандила, самолетната писта с летищната база край Сливен, първият извънстоличен телевизионен ретранслатор, тролейбусният транспорт, сградите на кметства, читалища, пощи и здравни служби, уличният асфалт в населените места, помпените станции край Тунджа, трасетата за високо напрежение в полето и Балкана, но преди всичко - огромната по мащаби пътна инфраструктура, призната за най-добрата и качествената в България за времето си.

Ротари е пазител на добродетелите в обществото и по същество е аполитична организация. Съществуването на Ротари в България е забранено по време на комунистическия режим, поради това, членовете на клуба считат себе си за гарант на честното и обективно почитане на историческите ни личности според заслугите им, а не според времето, в което са живели и работили.

Мястото на паметника е в градинката срещу залата за вдигане на щанги по едноименния булевард Георги Данчев

Церемонията ще се състои на 15.3.2024 от 11:00.

Събитието ще бъде общодостъпно, като на него са поканени да присъстват всички официални лица, дарителите и гражданите на Сливен .