Послание на ДГ Христо Михайловски за м. Март 2024
Дата: 04.03.2024Христо Михайловски
Дистрикт Гуверньор 2023-2024
Ротари Дистрикт - 2482 България

Скъпи приятели Ротарианци, Ротарактори и Интерактори,

Честита Баба Марта, желая на всички вас спокойствие, много усмихнати лица и най-вече здраве. 
Не е шаблон да си го пожелаваме. За мен е много ценно, защото миналия месец преминах през успешна операция на карцином на простата. Разбира се, че се бях вкиснал и страшно ми се искаше да направя всичко за да удължа живота си ефективно. Постигнах го с моята решителност и с усилията на медицинския екип. След като дойдоха добрите новини от биопсията, си дадох сметка какви щастливци сме, относително. Размислих са за някои неща.
През последната седмица на февруари за мен се грижеше екип от супер лекари, хирург работещ перфектно на робот, анестезиолози, уролози, медицински сестри и санитари. Перфектно изградена организация, върхова технология и екип от професионалисти цени нашият живот, спасяват го и удължават земното ни присъствие.
Не можех да забравя факта, че недалеч от нас човешкия живот няма такава стойност. Убиват инакомислещите, изпращат на безсмислена смърт млади мъже, загиват невинни граждани, нанасят трайни поражения на жени и деца. Идват ужасяващи факти за масови гробове и избити ранени войници и пленници.
Защо относително? Ние ротарианците имаме по-големи възможности от средните за България. Болезнено е, че голяма част от гражданите на страната нямат възможност да се възползват от наличните върхови медицински постижения. Тъжен и срамен е фактът, че България е с водеща смъртност, при все че живеем във европейска общност, чиято основна ценност е човешкият живот.
Това  е огромно поле за нашата дейност. Здравеопазването заедно с образованието са основни области, които имат нужда от помощ с цел ограничаване пагубното въздействие на демографската криза. Гражданските организации, държавата и общините дискутират темата, разписват предимно стратегии и планове и рядко предприемат действия. Ние, ротарианците, сме хора на действието. Апелирам и очаквам ротарианците, заедно с нашите млади приятели ротарактори и интерактори, да  сме креативни и да предложим проекти, свързани със здравето на хората, профилактиката, раждаемостта, грамотността. Това са все теми на фокус в нашия ротариански живот.
Първи март е,  плавно и сигурно настъпва пролетта, сезонът, в който с всичките си сетива усещаме зараждащия се нов живот. Ние сме тези, които с постоянство ще  убедим обществото, че Ротари е най-добрата, устойчива и привлекателна организация в България, която сътворява надежда и променя съдби. 

Ваш в Ротари,
Христо                                                        Март 2024