Семинар за обучение на дистриктния екип - летящ старт
Дата: 22.02.2024

На 17 и 18 февруари 2024 г, в Севлиево, се проведе традиционният семинар за обучение на дистриктния екип, който ще служи заедно с ДГЕ Маргарита Богданова през 2024-2025 година.

Даден беше летящ старт на работата на Комитети, АДГ, Секретариат. Интересно и забавно, полезно, заредено с положителна енергия – така участниците почувстваха събитието.

ДГЕ Маргарита Богданова представи президентската тема на годината The Magic of Rotary, Магията на Ротари. Тази тема е знаменателна и поради факта, че оттук нататък ще отпадне годишната тема на Ротари.

Защо Магията?

Защото положителната промяна, която ротарианците носят в живота на хората, изглежда като сътворена с магическа пръчица. Вода - там,  където не е имало. Просвета за хора, които без Ротари не биха имали шанс да пишат и четат. Намаляване на детската смъртност, шанс за по-дълъг живот. Срещаме народи, между които има вековна омраза, и изведнъж те разбират, че дори не помнят причината за враждата помежду си.

Магия ли е това?

Така изглежда за тези, чийто живот сме променили. Ние знаем, че тази положителна промяна е резултат от обединяване на усилията на повече от милион ротарианци. Това са лично време, професионални умения, доброволен труд, нашата Фондация, в която ежегодно внасяме дарения.

Истински магьосници сме и ние, ротарианците в Дистрикт 2482. Ние осигуряваме безплатни прегледи на деца, жени и мъже. Даваме достъп до по-добро образование и здравеопазване на хората в своите общности. Създаваме поле за изява на талантливи деца и юноши. Създаваме Възможности. Създаваме Магия.

ДГЕ Маргарита Богданова представи  целите за годината - прекрасно развити, с ясно послание. Ще ги чуят всички ротарианци, които присъстват на ПЕТС в Хисаря в началото на април. Повярвайте, че всичко е постижимо. Особено, когато е казано с думи прости.

Представянето на екипа е част от ритуала, с който новите дистриктни офицери поемат своя път. Млади хора, със знания и опит, професионалисти – така можем да ги определим.

Втората част на срещата беше нестандартна. Разпределихме се в 7 отбора, и на ротационен принцип „гостувахме“ на опитни ротарианци. Всеки от тях „имаше за решаване казус“, като всяка следваща група „гости“ допълваше предходната. Едновременно приемахме и създавахме знания, опит при вземане на решения по ротариански задачи, екипност в работата. Прекрасно, интересно и забавно. Има толкова много нови неща, които да научиш. Този метод има точен термин, world cafee .

В Третата част поставихме началото на годишния план по комитети. Нека тази част да остане леко забулена. Трябва да я изгладим, да я бюджетираме, за да се превърне в готов продукт, с който да спечелим вниманието на всеки ротарианец в дистрикта и да го привлечем за активно включване. Програмата има практическа стойност и разкрива нивото на подготвеност на екипа.

С огромна благодарност към ДГЕ Маргарита Богданова – за креативността, за екипния дух, за доверието.


екип на дистрикта , обучение , world cafee , magic of Rotary , Магията на Ротари