Послание на ДГ Христо Михайловски за м. Ноември 2023
Дата: 01.11.2023Христо Михайловски
Дистрикт Гуверньор 2023-24
Ротари Дистрикт - 2482 България
„Трябва да се научим как да питаме не само „Как си?“, но също така и „Как си, наистина?“
Gordon R. McInally, President Rotary International 2023-24

Скъпи приятели Ротарианци, Ротарактори и Интерактори,

Как сте, как сте наистина, особено след месец, в който отново бяхме свидетели на война. Могат да се изговорят и напишат хиляди думи или дори повече, но накрая пак ще знаем, че трябва да има мир.
Ноември е месецът на Фондация Ротари и е времето, в което се ангажираме задълбочено в благотворителните проекти и активности, които са на фокус в Дистрикта за настоящия период. Ние ротарианците е важно да споделим с приятелите от Ротаракт нашите постижения, важно е да ги мотивираме за смисъла от нашите действия. Не забравяйте, че Ротари променя света. През 1988 година имаше триста и петдесет хиляди случаи на полиомиелит в света, през септември 2023 година случаите са осем. Помислете само, колко живота са спасени и имат смисъл на този свят. Помислете само, колко средства спестихме и пренасочихме към световната здравна система, колко към пенсионната система, колко много допринесохме с човешки ресурс и добавихме стойност в световната икономика. Нека ви припомня, че Ротари подкрепя обучението, образованието и практиките за мир, предотвратяването и разрешаването на конфликти. Също така Ротари подкрепя дейностите и обучението, които намаляват причините и последиците от болестите, майчино и детско здраве, основно образование и грамотност, инфраструктура за питейна вода и канализация, повишаване на хигиената и икономическо развитие и развитие на обществото. Насърчавам ви да се оглеждате за възможности с перспектива и устойчивост във времето, нека делата ни бъдат дълготрайни, и обхващат благосъстоянието на многобройна група хора. Не пренебрегвайте това, че като ротарианци е необходимо лично да се ангажирате и да участвате проактивно във всеки един проект, с който се заемате.
Пълните начини и условия, как да управлявате ефективно вашите проекти от идея до реализация, винаги можете да получите от Дистриктния екип.
Всеки един клуб може да разчита на съдействието на Дистрикта да осъществите желани контакти с други клубове от зоните на нашия Дистрикт, от зона 21 и не само.
Също така, през месец октомври отново се проведе, кампанията за рака на гърдата и получихме безвъзмездна подкрепа от нови приятели на общността ни.
Между 30 Октомври и 05 Ноември отбелязваме Световната седмица на Интеракт, за това използвам случая да се обърна към нашите български интерактори, скъпи деца бъдете здрави, все така способни и знайте, благотворителността не винаги може да бъде изразена с парична помощ или доброволчески труд, понякога едно „Как си, наистина?“, може да е дарение за някого, за цял живот.
Днес е 01 ноември – Денят на народните будители, честит празник на всички, които са будни и събудени за живот, защото ние ротарианците не чакаме, ние сме хора на действието.

Ваш в Ротари,
Христо
Ноември 2023