Павликенчанин с многостранни интереси и умения не спира да търси пътища за успешна реализация
Дата: 10.04.2022
Автор: https://www.borbabg.com/2022/03/14/pavlikenchanin-s-mnogostranni-interesi-i-umeniya-ne-spira-da-trsi-ptishha-za-uspeshna-realizatsiya

Наред с бизнеса амбициозният предприемач не пропуска да релаксира с хобитата си – риболов и сноуборд. Членува и в Сателитен Ротари клуб Павликени.

„Когато човек има желание, намира време и решения за всичко“, е житейската максима Пламен Пенчев, който е технолог, педагог, мебелен дизайнер, компютърен специалист и търговец, а отскоро и майстор на кутии за лавандулови възглавнички
 
Пламен Пенчев се слави като един от най-дейните жители на Павликени – технолог, педагог, мебелен дизайнер, компютърен специалист, търговец. 40-годишният мъж има разностранни интереси и умения, а в стремежа си да постигне успешна професионална реализация, се е усъвършенствал в множество сфери. Възпитаник е на Професионалната гимназия по аграрни технологии „Цанко Церковски“ със специалност „Техника и технология на алкохолните и безалкохолни напитки“. С гордост казва, че е ходил в казарма, като 9 месеца е бил обучаван за ефрейтор в Националния военен университет „Васил Левски“ във Велико Търново.

От малък тренира волейбол и лека атлетика. Заради любовта към спорта е завършил начална училищна педагогика с физическо възпитание във Великотърновския университет.

Още след като завършил училище си направил компютърна зала, а тази дейност му помогнала да усвои компютърните технологии.

„Тези знания ми бяха от полза, докато 3 години работих в мебелен магазин. Занимавах се с проектиране и дизайнерска дейност и дори извършвах монтажи. През 2010 г. заминах да си търся късмета в Англия, където пребивавах една година. Първо работих в хотел, но със съдействието на мой състудент ме наеха във фирма, която се занимава с чипиране на книги. Обиколих цяла Южна Великобритания. Обходих всички библиотеки в област Кент, като им поставях чипове. Това са носители на пълна информация за всеки том – резюме на съдържанието, данни за автора, от кого и кога е взета съответната книга от библиотеката и т.н. Работата беше приятна и печелех по 100 паунда на ден. Но когато дейността беше изпълнена, се прибрах в България“, разказва Пламен Пенчев.

Започнал да умува какъв бизнес да започне. Имал идея да отвори цех за производство на спагети, но се оказало, че е скъпа инвестиция. След това се насочил към изработка на бебешки пелени, а после и на тоалетна хартия.

„Проучих в детайли производствения процес на тоалетната хартия, като първоначалното вложение беше около 20 000 лева. Ентусиазирах се и с баща ми правихме сметки, които сочеха, че печалбите ще са добри. След няколко дни обаче ме налегна разочарование, защото при поредно калкулиране се оказа, че сме объркали прогнозните резултати с една нула и се отказах от това производство“, спомня си с усмивка упоритият предприемач.

Неочаквано обаче съдбата го насочила в коренно различна професионална сфера.

„С баща ми захванахме ремонт на къщата. Решихме да правим перголи и ни трябваха шаблони. Две рекламни агенции в Павликени казаха, че не могат да изработят макет от материала, който предпочитах. Принудих се сам да ги направя и това ме амбицира да се захвана с рекламна дейност“, споделя Пенчев.

Купил си първата машина – режещ плотер, набавил компютър и принтер и стартирал новото начинание. Пламен се свързал със собственик на голяма рекламна агенция и в продължение на един месец чиракувал във фирмата му без заплащане, но пък усвоил занаята. След като се почувствал подготвен, започнал самостоятелна дейност.

„Постепенно работата се разрасна, отворих офис и във Велико Търново. Кандидатствах по европрограма и със спечеленото финансиране, наех още 7 души, като персоналът се увеличи на 13 души. Тогава направих собствена производствена база с модерни машини“, обяснява Пенчев.

Пандемията обаче се оказала пагубна и за неговия бизнес. Оборотите рязко се стопили с около 60%. Наложило се да освободи част от работниците и сега във фирмата работят едва 4 души.

Напоследък изпълнява поръчки на британска фирма за ръчно производство на кутии за възглавнички с лавандула за добър сън. По 5000 бройки месечно от тези изделия заминават за Великобритания, Франция и Германия.

„Това се оказа спасителен вариант в пандемичната криза, след като производството на календари се срина от 12 000 на 6000 броя“, казва Пламен Пенчев.

Упоритият бизнесмен в момента продължава да разширява фирмената си дейност, като отваря павилион за бързо хранене в центъра на Павликени.

Наред с бизнеса амбициозният предприемач не пропуска да релаксира с хобитата си – риболов и сноуборд. Членува и в Ротари клуб – Павликени.

„Когато човек има желание, намира време и решения за всичко“, разкрива житейската си максима Пламен Пенчев.

Веселина АНГЕЛОВА

https://www.borbabg.com/2022/03/14/pavlikenchanin-s-mnogostranni-interesi-i-umeniya-ne-spira-da-trsi-ptishha-za-uspeshna-realizatsiya