Послание на ДГ Борислав Къдреков, III 2022
Дата: 01.03.2022

Водата ни дава това, което войната ни отнема!

Водата ни дава това, което войната ни отнема!
Приятели ротарианската тема за месец март е „Достъп до вода и канализация“.
Да си призная звучала ми е малко отдалечено, защото живеем в свободна и цивилизована държава член на елитния клуб – Европейски съюз. Реализирали сме много проекти свързани с подобряване на достъпа до чиста и качествена вода. Продължаваме активно да работим в тази насока с оглед на все повече растящите екологични изисквания и предизвикателства.
Осъзнах, че водата, символ на чистота, на промяна, е всъщност живот. Идваме потопени във вода и колкото повече тя напуска нашето тяло, толкова повече ни напуска и живота. Приятелите от много дистрикти реализират проекти в Африка, Азия, Латинска Америка свързани с осигуряването на вода. Просто питейна вода. Повечето от тези места се намират в зони на военни действия или поразени от природни катаклизми. За наше щастие ние не сме застигнати от тези проблеми.
Но както пее Джон Ленън „Животът е това , което ни се случва докато правим други планове“.
Войната в Украйна изведнъж преподреди нашите приоритети. Трудно ми е да говоря за вода, когато войната отново е в Европа, когато наши сънародници са подложени на обстрел, когато невинни страдат.
Но същевременно съм и горд, защото дори преди овластените в държавата мъже да заговорят за подготовка за приемане на българи бежанци от Украйна, вече ми бяха позвънили първите двама приятели с идеи за конкретни действия.
Имаме потенциала, имаме мрежа от 90 Ротари клуба и един сателитен, близо 2000 ротарианци, 29 Ротаракт клуба с около 300 ротарактори, всеотдайни и талантливи интерактори. До дни Изпълнителният комитет на дистрикта ще предложи своето виждане на клубовете за съгласувани действия за подпомагане на бежанците от Украйна. Ротари интернешънъл подготвя също инициатива, съгласувана с украинските клубове.
Никой не може да предположи колко голяма ще е бежанската вълна, колко дълго ще продължи тя. С каквото и да допринесем за облекчаване положението на напусналите домовете си бежанци, все ще е от полза.
Да покажем своята съпричастност, както сме го правили при аварията във Фукушима, земетресенията в Албания и Хърватия, експлозията в Ливан.
Борислав Къдреков
Дистрикт гуверньор 2021-22
Дистрикт 2482 България