Послание на ДГ Борислав Къдреков, I 2022
Дата: 01.01.2022И тъй, от плодовете им ще ги познаете.
Евангелие от Матей (глава 7)Неусетно някак дойде краят на още една календарна година и преполовихме нашата година, ротарианската. Искрено се надявам за повечето от вас изминалата година да остане в паметта ви само с положителни спомени, а тези, които са преживели изпитания и нещастия да намерят сили да продължат напред с позитивизъм и ведър поглед към света, да намерят нови пътища към добруването и прогреса. Японците казват: „Когато няма изход, има поне три.“
Всички знаят, че краят на годината е време за равносметка, но също така и време за нови планове и нови надежди. Но какво е надеждата, ако тя не се е родила в следствие на осмислен положително ориентиран труд и целенасочени усилия за това.
Замисляли ли сме се колко време в денонощието сме отдадени на нашите професионални занимания? Каква част от пътищата, които извървяваме и продължаваме да вървим са в следствие на срещите ни породени от професионалните ни занимания? Колко от нас са намерили половинките си и най-добрите си приятели благодарение на професионална среща? Отговорът е безкрайно много.
Замисляли ли сме се как се формира мнението на заобикалящите ни за нас? Каква част от това мнение се дължи на нашите професионални знания, умения и изяви? Как самите ние изграждаме своето мнение за заобикалящите ни? Красиви и елегантни хора със стилни дрехи, изричащи омагьосващи фрази и обещания, със силна и въздействаща себеизява твърде често формират мнението ни за даден човек, но несъмнено онова, което изгражда цялостната ни представа за него са неговите дела и това, което оставя след себе си.
Без съмнение нашите професионални изяви са основната, същностната съставка за нашето цялостно „аз“ и Ротари не случайно отдава такова голямо значение на нашата професионална служба и темата за всеки януари ( началото на календарната година ) е „Професионална служба“.
Замисляли ли сме се защо Ротари е създало класификатор на професиите?
Защо търсим млади, изявени, доказани професионалисти и лидери в своите професии за наши членове? Защо, когато поканим такива в нашите клубове, от непознати те се превръщат в наши най-близки приятели и хора, на които можем безрезервно да разчитаме?
Замисляли ли сме се защо в Ротари разполагаме с голяма, доказана в реални условия експертиза? Защо срещаме толкова много безкористно служещи приятели?
Толкова много „защо“, с толкова на пръв поглед прост отговор.
Защото нашите приятели със сърце и любов изпълняват любимите си професионални задължения.
Защото пренасят това отношение като осъзнат дълг в семействата си и така възпитават децата си.
Защото ежедневно демонстрират професионализъм и отношение към труда в семействата си и на работното си място.
Защото по този начин възпитават околните без думи, па макар често да звучат като Дон Кихот.
Защото по този начин променят към по-добро заобикалящата ни физическа и духовна среда.
Приятели, благодаря ви от все сърце, че при многобройните срещи и прояви с вас разпознах толкова много одухотворени, истински хора и професионалисти, чиято мисия е да променят към по-добро заобикалящия ни свят!

Борислав Къдреков
Дистрикт гуверньор 2021-22
Дистрикт 2482 България


Последните 10 новини

» RК София-Балкан подкрепя Украйна
» Благотворителен бал.25 години Ротари клуб Добрич
» Ротари клуб Нова Загора - Стипендии за отличници
» Награда за Ротари Казанлък
» Награда за рецитация на Яворова поезия
» Ротари клуб Нова Загора - в помощ на образованието.
» Признание за Ротари клуб - Казанлък
» Ротари клуб Чирпан с ново дарение
» Ротари клуб Нова Загора дарява детски усмивки
» Интерактивен под за деца, дари Ротари клуб - Казанлък