5 години от своето основаване празнува Сателитен Ротари клуб - Павликени / Бяла черква.
Дата: 10.12.2021

5 години от своето основаване празнува Сателитен Ротари клуб - Павликени / Бяла черква. Създаден като част от Rotary Club Veliko Tarnovo, клубът посреща своята годишнина, отчитайки своята неуморна дейност в полза на обществото.

5 години от своето основаване празнува Сателитен Ротари клуб - Павликени / Бяла черква. Създаден като част от Rotary Club Veliko Tarnovo, клубът посреща своята годишнина, отчитайки своята неуморна дейност в полза на обществото.
Идеята за първия Сателитен ротари клуб в България е на Кольо Дамянов – един от ротарианците, възстановили дейността на хуманитарната организация във Велико Търново през 90-те години на миналия век. Инициатор за осъществяване на тази идея е Станислав Стоянов, който е президент на клуба през 2016 година. Тогава той и членовете на борда Пенко Цанков и Йордан Йорданов на среща с кмета на Община Павликени инж. Емануил Манолов обявяват създаването и дават начало на Сателитен ротари клуб „Павликени - Бяла черква“. Целта е да се привлекат амбициозни и съзнателни хора от двата близки града в общината. На 5 декември 2016 година е официално обявено създаването на клуба и са приети първите му членове. Веднага след създаването си клубът осъществява и първата си голяма кауза, а тя е художествено осветяване на църквата „Св. Димитър“ в Бяла черква. От 2017 година започва и традицията Сателитният клуб всяка година да организира благотворителния Празник на виното от родния край.
В календара на Сателитния ротари клуб „Павликени – Бяла черква“ са записани десетки инициативи, насочени за подобряване на материалната база на училища и детски градини в региона, подпомагане на детския спорт, практикуван в различни клубове и футболни отбори, като една от мащабните кампании на ротарианците е доставяне на системи за пречистване на водата в детски заведения в Павликени.
Поощряване на даровити деца и дарения на културните институции в двата града и в целия регион също са част от благотворителните дейности на приятелите от Павликени и Бяла черква.
От няколко години клубът особено активно работи за популяризиране и социализиране на туристическите и исторически забележителности в община Павликени – Античния керамичен център, каптажът за водоснабдяването на римския град Никополис ад Иструм, намиращ се до с. Мусина, Марковия камък - Лесичерския стълб, разположен в близост до с. Лесичери и други. Членовете на клуба осъществяват целите си в тясно сътрудничество с Регионалния исторически музей във Велико Търново и Историческия музей в Павликени.
Една от последните големи акции на Сателитния клуб е свързана със съхранение на паметниците и популяризирането на Канлъ дере - местност в землището на с. Вишовград, която е арена на четвъртата битка на четата на Хаджи Димитър и Стефан Караджа на 9(22) юли 1868 г.Последните 10 новини

» Ротарианци осигуриха безплатни прегледи за рак на гърдата
» Ротарианци осигуриха апарат за размразяване на кръвна плазма на водна баня
» Варненските клубове дариха радост за Коледа
» Ротари клуб Нова Загора - проект "Здрави в училище"
» Послание на ДГ Борислав Къдреков, I 2022
» Честита Коледа и весело посрещане на Нова Година!
» РК София Център: от дигитална трансформация до Ротари чатбот с изкуствен интелект
» Ротари Клуб – Севлиево приветства новите си членове
» РОТАРИ КЛУБ-ПАЗАРДЖИК – С ДАРЕНИЕ ЗА ЦЕНТЪРА ЗА НАСТАНЯВАНЕ ОТ СЕМЕЕН ТИП
» 5 години от своето основаване празнува Сателитен Ротари клуб - Павликени / Бяла черква.