20 години Ротари Клуб Враца
Дата: 13.11.2021

На 13.11.2021г се навършват 20 години от официалното встъпване на Ротари Клуб Враца в голямото ротарианско семейство/ Чартирането/. Клубът е създаден от група ентусиасти през далечната 1998година.

Скъпи приятели,
На 13.11.2021г се навършват 20 години от официалното встъпване на Ротари Клуб Враца в голямото ротарианско семейство/ Чартирането/. Клубът е създаден от група ентусиасти през далечната 1998година.
Двадесет години в човешкия живот са младежка възраст, но за един клуб това е признак на зрялост и солидни успехи на хуманитарното поприще. Това са  осъществени проекти в областта на образованието, здравеопазването, икономическото развитие и спорта. Навсякъде в града, Ротари клуб Враца е оставил траен отпечатък: оборудване на отделения в болницата ( детско, АГО, родилно, кардиология, неонатология /легла за новородени, ОАРИЛ)  , KOWID 19 помощи, с грижа за най-възрастните ни съграждани оборудване на домове за стари хора във Враца и Хайредин, , проект``стари хора  ``  , помoщ за детски градини, проект преходно жилище, превантивни очни прегледи зa децa, ранна диагностика на диабет с дарение на  апарати за кръвна захар за деца и възрастни, проект ``преходно жилище``, чешма, заслон ``Вратцата``, скейт парк, спортни и детски площадки, спортни игри за купата ``Ротари``между училищата в града, които мотивираха за активна спортна дейност стотици деца в общината, засаждане на дървета. Спортът  също не беше забравен и подпомогнат финансово и с лично участие: клубът по колоездене, Международно състезание по Делтапланер. Бяха направени целевите дарения за паметници, БЧК, Окръжен архив. Раздадени са стипендии на даровити деца. Погрижихме се и за пътната безопасност поставяйки подходящи светодиодни пътни знаци на изходните артерии и в района на училищата. Не останахме безучастни към хората пострадали от природни бедствия: наводнението в Мизия, земетресението в Албания. Самоотвержени са усилия на членовете на клуба за създаването на Интеракт, Ротаракт клубове в града и още 5 Ротариански клуба в северозападна България. Младите ротарианци, от Клуб Интеракт са наша гордост и като част от ротарианското семейство  заслужено са подпомогнати с 12996 лева спонсорирани проекти. Даренията за дружески клубове у нас и зад граница възлизат на 13 213 лева. В международен план, следва да се отбележи приносът ни в борбата с полиомиелитът за който проект Ротари Интернасионал получи приз от ООН и съвместните ни проекти с  5те най-стари европейски клубове за оборудване на  домове за стари хора  и детски обдихвателен център. Клубът ни е в дружески контакти с ротарианци от Северна Македония, Сърбия и Турция с които в съвместни проекти изграждаме едно мирно настояще и бъдеще на Балканите. В Дистрикта подаваме ръка на българските ротарианци  от различни градове и сме с амбицията да разширяваме тези контакти. За първи път през 2017 в страната, президентите на 8 ротариански клуба са сменени на обща церемония организирана от нашият клуб и станала  символ на Ротарианското единство.
Вложените в проекти и дарения средства за този период надхвърлят 400 000 лева, изцяло предоставени от клуба, както и чрез организиране на благотворителни мероприятия. Но нима може да се облекат в цифри усилията положени в служба на съгражданите ни където всеки ротарианец  дарява време, енергия и лични средства с желание и готовност да помогне на своя град. Най-голямото богатство на клуба са неговите членове: задружни, сплотени, мотивирани. Гордост за клуба са 9 носители на приза Пол Харис, двама  на трето ниво и един на второ ниво.
В тази си дейност не бяхме сами през годините. Наши верни съюзници бяха хората на които помагахме, местната администрация, училищните и болнични ръководства, спортните деятели. Защото това е духът на Ротари: за общността, със общността.
Годините минават неусетно в служба на хората. Сега изкачили се на върха на постигнатото обръщаме поглед назад за да отчетем не само успехите, но и пропуските си. Устремени напред и нагоре, посветили се на нуждаещите се забравяхме да публикуваме резултатите си, да огласим постигнатото, да споделим опита си. Може би защото останахме верни на Ботевия завет:`` Добро ли сме зло ли правили потомството нази ще съди, а сега дай ръка за ръка и напред със стъпки по-бързи  ``.
Да, изкачихме  ``нашата`` Околчица откъдето обръщаме поглед към бъдещето. То открива  нови хоризонти, но и нови предизвикателства. Нашият ротариански Еверест е все още далече, но ние вярваме че ще го изкачим дружно с членовете на голямото ротарианско семейство на които протягаме ръка у нас и през границите.
  Ротариански поздрав с пожелание за здраве и благополучие
От името на Ротари Клуб Враца
Валентина Ангелова
СекретарПоследните 10 новини

» РОТАРИ КЛУБ ПОМОРИЕ - "ПРИРОДАТА И НАШИЯТ ГРАД"
» РОТАРИ КЛУБ ГАБРОВО В ПОМОЩ НА МАЛКИТЕ ГАБРОВСКИ ФУТБОЛИСТИ
» Послание на ДГ Борислав Къдреков, XII 2021
» Вечеря на тъмно
» В помощ на казанлшката болница
» ВРЪЧВАНЕ НА НАГРАДИТЕ "РОТАРИ – ЕВКСИНОГРАД" ЗА 2020/21 Г. 18.30 ЧАСА 04.11.2021 Г.
» Програмата за оказване подкрепа за успешна професионална реализация -Модул 2 и на Модул 3
» Ротари клуб Нова Загора връчи ежегодните си отличия за "Будител на годината"
» Ротари клуб Дупница дари компютърно оборудване на ФК"МАРЕК.
» За магията на плетене и даряване