Послание на ДГ Борислав Къдреков, X 2021
Дата: 01.10.2021„Не питайте какво държавата може да направи за вас, а се запитайте какво вие може да направите за държавата си.”
Кенеди


Месец септември се оказа зад гърба ни с приключилите отпуски, с опустелите плажове, с предвкусващите есента планини, но пък заредил ни с национална гордост. Отбелязахме най-значимите ни  национални празници - Съединението на княжество България с Източна Румелия и Денят на независимостта на България. Първият учебен ден отново ни даде енергия и стремеж за усъвършенстване. Стартира символично и активният ни ротариански живот.
Имах щастието да посетя 62 от клубовете в нашата родина  България и да усетя живия ротариански дух и уважението, с което приятелите се отнасят към институцията Дистрикт Гуверньор (областен управител). В откровените, съдържателни и вдъхновяващи  разговори, които често продължаваха с часове, осъзнах огромния потенциал и усетих силата на моите скромни и всеотдайни приятели.
Докоснах се със сетивата  и сърцето си потенциала и енергията, които носят приятелите като основополагащ фактор за икономическото и обществено развитие (ротарианската тема за месец октомври).
Обикновено ние ротарианците говорим какво правим за обществото, като ротари, ротаракт или интеракт-клуб и забравяме, че като градивна частица на тези клубове ние ежедневно влияем на обществото и работим за неговото икономическо и обществено развитие с професионалните си умения и постижения, с моралните си послания и поведение. С това, което правим, а не с това, което говорим, ние създаваме образа на ротарианеца - работодател, специалист, служител, творец и общественик.
Наши приятели са малки, средни, но и много големи работодатели в проспериращи, иновативни и най-важното работещи на светло фирми. По този начин те не само осигуряват препитание, но и възпитават.
Наши приятели произвеждат продукти на световно ниво, но те не са само производители. Те са лидери, водачи, стожери и най-добри в своята област на развитие, на национално, но и на световно ниво.
Наши приятели проектират и създават интелектуален продукт не само в България, но и в много държави по света.
Сред нас има лекари, които биха били гордост за всяка държава, а те са тук в България.
Сред нас има учители, които наистина са будители, вдъхновители и ваятели на интелект и знания. Те създават и оставят след себе си много и безспорни шампиони от международни олимпиади, образовани и завладени от науката млади хора, за които стремежът към познанието се е превърнал в непрекъснат процес на усъвършенстване.
Повече от 70 % от децата на ротарианците, които са учили в чужбина, се връщат в България и продължават семейния бизнес или фамилна свободна професия, създават нов собствен бизнес или се реализират, като мениджъри на високо ниво в престижни компании. Същото се случва и с тези деца с ротариански дух, които са избрали да останат в чужбина като посланици на доброто от България.
Безспорно духовните, нравствените, моралните и семейни ценности са силните страни за мнозинството ротариански приятели.
И може би дори без да осъзнаваме този факт, ние ежедневно и упорито работим в делника си за икономическото и обществено развитие на обществото. С поведението си като личности и като семейства, като общност, организирана в клуб ние сме излъчили своето послание към околните и те по нашите конкретни и видими действия ни  разпознават като фактор за икономическото и общественото развитие.


Борислав Къдреков
Дистрикт гуверньор 2021-22
Дистрикт 2482 България
Последните 10 новини

» RК София-Балкан подкрепя Украйна
» Благотворителен бал.25 години Ротари клуб Добрич
» Ротари клуб Нова Загора - Стипендии за отличници
» Награда за Ротари Казанлък
» Награда за рецитация на Яворова поезия
» Ротари клуб Нова Загора - в помощ на образованието.
» Признание за Ротари клуб - Казанлък
» Ротари клуб Чирпан с ново дарение
» Ротари клуб Нова Загора дарява детски усмивки
» Интерактивен под за деца, дари Ротари клуб - Казанлък