Ротарианска среща на Шипка 30 години отново Ротари в България
Дата: 25.08.2021

На 21 август, в събота, в подножието на връх Свети Никола, на мястото на епичните боеве за връх Шипка, се състоя традиционната ротарианска среща.

На 21 август, в събота, в подножието на връх Свети Никола, на мястото на епичните боеве за връх Шипка, се състоя традиционната ротарианска среща.

Участваха ротарианци и техните семейства, ротарактори и интерактори от клубове от различни зони. 

Ежегодната среща се посвещава на годишнината от Шипченската епопея.

През 2013 г, по инициатива на Ротари клуб Габрово, се поставиха пилони и развяха знамена на всички нации, взели участие в битките. Ежегодно се прави профилактика и се подменят флагове, почистват се паметниците.  В тези дейности постепенно се включиха Ротари клубове от двете страни на Стара планина, близо до Шипка.

Три лъча на ротарианския поход до върха тръгват от Соколския манастир, след заупокойна литургия, от град Шипка и от местността Узана. Водени от опитни планинари, с много настроение ротарианци, техните семейства и приятели, деца и млади хора, заплени планинари, вървят по стъпките на Героите.

Дистрикт гуверньорът Борислав Къдреков се присъедини към групата, която покори планината откъм град Шипка.

Пред възпоменателната морена на мястото на боевете малките членове на ротарианската група положиха венци. Почитта към историята е част от възпитанието на младото поколение.

Тази година събитието има още едно важно значение. То е първото от поредицата общностни срещи, с които се отбелязват 30 години Отново Ротари в България. Банери с основните дати, които бележат пътя във времето на българските ротарианци бяха поставени в подножието на пилоните със знамена на вниманието на гражданите.  Шапки с логото на Ротари и мотото на годината, и възпоминателен надпис зарадваха много семейства и приятелски групи, запътили се към връх Св.Никола.

През текущата година, поради обстановката, с цел безопасност, ротарианците се въздържаха от участие в тържествения парад и масовите събития до храм паметника. Ограничихме се до приятелска среща, организирана от Ротари клуб Габрово.

Следобедът мина в приятелска атмосфера. Обсъждаха се минали години и участия. Споделиха се -планове и бъдещи проекти. Обсъдиха се проблеми, които вълнуват всеки от нас като член на организацията.

Следващата среща, по време на която ще отбележим 30 годишнината от възстановяване дейността на Ротари в България е в началото на септември на връх Мусала.
,Последните 10 новини

» Послание на ДГ Борислав Къдреков, V 2022
» Над 180 жени се прегледаха за рак на гърдата, за щастие нито една със злокачествено образувание
» РК Самоков дари 20 детски колички в Национална кампания Роди дете в България
» Добричките ротарианци получиха финансова помощ от клубове в София и остров Сайпан за подпомагане на украински бежанци
» РК Габрово зарадва децата на СОУ „П.Р.Славейков“
» Великден във всеки дом с Ротари клуб Нова Загора
» РК Севлиево с дарение към филиала на „Спешна помощ“ в гр. Севлиево
» Ротарианците в Габрово обединяват фирми, за да дарят радост
» 20 години Ротари клуб Нова Загора - с грижа за младите спортисти
» Цветен 20-годишен юбилей на Ротари клуб – Севлиево