Ротари клуб – Велико Търново, оборудва с дарения първата класна стая Монтесори в областта
Дата: 06.08.2021
Автор: https://boliarinews.bg/

По инициатива и с подкрепата на Ротари клуб Велико Търново, Община В. Търново и ръководстовото на СУ Георги С. Раковски успяха да въведат от есента в една паралелка обучение по метода Монтесори. Две учителки на децата в първи клас са преминали подготвителния курс, стаята е обзаведена и вече има записани 15 ученици.

Първа класна стая в областта и трета в страната, в която ще се провежда обучение на деца по метода Монтесори, ще има във Велико Търново. Тя се намира в обновеното и реновирано средно училище „Г.С. Раковски“ и е изцяло оборудвана с дарения от Ротари клуб – Велико Търново. Днес президентът на клуба Венелин Иванов, елект президентът Валентин Михайлов и Мартина Маринова – член на Борда на РКВТ, връчиха първата част от дарението – дидактически материали за обучение по Монтесори методика на директорката Ренета Савова. На събитието присъстваха заместник-кметът на Община Велико Търново Снежана Данева -Иванова, председателят на Великотърновския общински съвет Венцислав Спирдонов и директорката на Дирекция „Образование“ Пенка Игнатова.

Пособията са на стойност близо 2000 лева, до края на месеца предстои да бъде доставено и оборудването на класната стая, което е втората част от дарението на ротарианците.

Ренета Савова връчи на Венелин Иванов свидетелство за дарение и благодари за възможността училището да е пионер във въвеждането на световноизвестния метод Монтесори.

Преди месец дарихме подобни пособия и на Центъра за социална интеграция и рехабилитация за деца и младежи с увреждания във Велико Търново, щастливи сме, че сега имаме възможност да оборудваме и цяла класна стая по метода Монтесори. Образованието на децата е една от зоните на фокус на Ротари, посочи президентът на РКВТ Венелин Иванов. Училището е избрано след разговори с ръководството, което е приело предизвикателството за въвеждането на Монтесори, тук има и учители, които са преминали специално обучение за работа с децата, допълни той.

Снежана Данева –Иванова и Венцислав Спирдонов благодариха на ротарианците, които са едни от най-активните партньори на Общината в реализиране на различни образователни и социални проекти. Дано да има все повече организации като Ротари, които да работят за благото на хората от всички възрасти, казаха още те.

Пенка Игнатова сподели радостта си, че тази година в СУ „Г.С. Раковски“ вече има записани 15 първокласници и изрази надежда, че с мотивираните учители и въвеждането на новия метод, то ще осъществи успешен прием на деца за новата учебна година.

Монтесори методиката е популярна в много държави и много световно известни личности са монтесори ученици. Тя е по-различна от стандартните методи на обучение, при нея децата сами търсят причинно-следствени връзки и развиват своята креативност, обясни младата учителка Стефани Йоргакева, която ще провежда обучението.  Класната стая също е оборудвана по различен начин, ползват се специални пособия, а учителят работи индивидуално с всяко дете, не с фронтален, а с насочващ и окуражаващ подход. Монтесори методът е много подходящ и за деца с увреждания, допълни учителката.
Велико Търново , класна стая , метод , монтесори , оборудване , Ротари клуб

Последните 10 новини

» Традиционно РК Нова Загора откри учебната година с подаръци за първолаците.
» Първи учебен ден с Ротари
» Да помогнем заедно
» Образователен проект с послание
» Послание на ДГ Борислав Къдреков, IX 2021
» ТУРНИР по спортна стрелба
» Ротарианска среща на Шипка 30 години отново Ротари в България
» На върха
» Ротари клуб Габрово и Д-р Красимира Йорджева с поредната благотворителна инициатива
» Посещение на ДГ Борислав Къдреков в Нова Загора