Послание на ДГ Борислав Къдреков, VII.2021
Дата: 01.07.2021Животът е това, което ни се случва, докато правим други планове.
Джон Ленън


Скъпи приятели,

В последната година от живота ни със сигурност усетихме силата и истината, проникнали в тази мисъл.

Аз я усетих и не само заради ненормалната ситуация (спрямо установените ни виждания), породена от корона вируса, и съвсем в личен план, защото животът е промяна: планувана и неочаквана (ако не сме я провидели).

Годината беше нетрадиционна и в ротарианския ни живот. Научихме се да се срещаме без материално присъствие, там някъде в „облака“, лишени от топлината на живия контакт и възможността да разпознаем себеподобния до себе си.

И точно, когато коварната болест през февруари набираше скорост, един млад и енергичен индиец, Шекхтар Мехта, Президентът на РИ за 2021/2022, ни вдъхнови с посланието си: „Служим, за да променяме животи“. Той ни призова да вложим усилията си в няколко простички дела, доказали своята ефективност за разширяване на нашето влияние, обхват и въздействие. Видимо, с президента Мехта, моят (нашият) отбор и аз гледаме в една посока, защото скромните на брой и простички цели, които бяхме формулирали още по време на ПреПЕТС, бяха в синхрон с обявените от него основни цели.

Да укрепим клубовете си, като обогатим вътрешно клубния си живот! Да се почувстваме приятели и съмишленици, и увеличим нетния си състав поне с един член. Отчитането на един и същ брой членове в Д2482 (за сметка на членовете на поредния новосъздаден клуб), а и намаляването ни, е симптом на възпалителен процес.

По-голяма ангажираност за реализиране на дистриктни и глобални проекти със съфинансиране от Фондация Ротари.

Активна клубна международна дейност.

Възприемане на сателитните клубове и общностни корпуси, като сериозен инструмент за увеличаване на обхвата и влиянието ни.

И всички тези неща бяхме коментирали и възприели в отбора. Те са свързани като брънките на верига и се подкрепят взаимно.

Но всички брънки ще останат безсъдържателни, ако ние, лидерите (всеки в областта си), не осъзнаем, че трябва да се формираме и като такива в Ротари. Това е следващата степен на даване и отдаване, за да съхраним и преведем през нашето време Ротари като среда за среща със съмишленици, позитивна среда за усъвършенстване и възход на общностите, които ни заобикалят.

Обичам родния си български език. Той е изключително пъстър и богат, и ни разкрива неподозирани смислови дълбочини.

Отбор е моята думичка за идващата ротарианска година. Щафетата пък е най-яркият символ на отборното усилие и носи в себе си смисъла на екипността, единението и стремлението към успеха.

Малката ми дъщеря участваше в плувни щафети. Щафетата е красиво нещо. Печели се от най-равностойния отбор, в който времената на участниците са най-близки. Тогава щафетата се предава безстресово и е чудесно, когато всеки следващ пост е по-бърз от предходния.

Замислих се и установих, че всяка нова ротарианска година е всъщност следващ пост в безкрайна щафета. ПДГ арх. Илиян Николов и неговият отбор  финишират след нестандартно и неслучвало се до сега преминаване на трасето. Той ми предава при много по-благоприятни условия символа на отговорността за новата ротарианска година. С оптимизъм и спокойствие поглеждам напред по трасето на това предизвикателство, защото има голяма приемственост в нашите отбори, има много нови приятели и вдъхновяващи примери, които трябва да следваме. Дълбоко вярвам, че всичко това  ще гарантира още по-успешно приспособяване към променящия се свят и Ротари.

Посоката е една, трасето, изборът на стил и скоростта са в ръцете на новия дистриктен отбор, на президентите на клубове и техните отбори, застъпващи с тях.

Дори да използваме само утвърдените за плувните щафети стилове: делфин, гръб, кроул и бруст, имаме неограничени възможности за надграждане там, където основите не поддават. Образно казано, да включим нови специалисти, нови виждания, иновативен подход и качествени строителни материали, в този непрекъснат процес, за да продължим да вдъхване живот на мисълта на Пол Харис: „Светът се променя и ние трябва да сме готови да се променяме с него. Историята на Ротари ще трябва да се пише отново и отново“. Мисъл, изречена преди век. Дали пък това не е причината нашето Ротари да е все още живо и съвременно?

И нека да не забравяме при всяка наша мисъл, думи или дела, насочени към ротарианските ни приятели, че всички ние сме доброволци на една значима кауза, доказани професионалисти и реализирали се хора, приютили в сърцето и ума си обръщението: ‘Приятелю‘.
Борислав Къдреков
Дистрикт гуверньор 2021-22
Дистрикт 2482 България
Последните 10 новини

» РОТАРИ КЛУБ ПОМОРИЕ - "ПРИРОДАТА И НАШИЯТ ГРАД"
» РОТАРИ КЛУБ ГАБРОВО В ПОМОЩ НА МАЛКИТЕ ГАБРОВСКИ ФУТБОЛИСТИ
» Послание на ДГ Борислав Къдреков, XII 2021
» Вечеря на тъмно
» В помощ на казанлшката болница
» ВРЪЧВАНЕ НА НАГРАДИТЕ "РОТАРИ – ЕВКСИНОГРАД" ЗА 2020/21 Г. 18.30 ЧАСА 04.11.2021 Г.
» Програмата за оказване подкрепа за успешна професионална реализация -Модул 2 и на Модул 3
» Ротари клуб Нова Загора връчи ежегодните си отличия за "Будител на годината"
» Ротари клуб Дупница дари компютърно оборудване на ФК"МАРЕК.
» За магията на плетене и даряване