Ротари клуб-Монтана подкрепя създаването на Детско лятно селище
Дата: 02.02.2021

Ротари клуб-Монтана подкрепя създаването на Детско лятно селище

Строят детски летен лагер “Синьо лято” край язовир “Долна вода” в околностите на Студено буче. Осъществяването на инициативата става възможно благодарение на дарители и Ротари клуб-Монтана. С парите ще бъдат купени бунгала за подрастващите, които вече две години се събират на брега на водоема и стават част от природата поне за седмица, съобщи кметът Златко Живков.

Кампанията за набиране на средства, с които да бъде изпълнен проектът, стартира през миналата година. В нея се включиха общински съветници, ротарианци и граждани с индивидуални дарения между 200 и 2000 лева. Осигурени са общо 35 000 лева, с които ще бъдат доставени бунгала за почивка и оборудвана зала, съобщи председателят на ловно-рибарското дружество “Огоста” адвокат Борис Цветков, който е и президент на Ротари-Монтана. “Ще осъществим идеята на два или три етапа. Първият е купуването на бунгалата, монтирани близо до язовира”, уточни Цветков.

Реализацията на идеята за обученията на децата и младежите край яз. “Долна вода” е от 3 години. Те се организират от ловно-рибарското дружество “Огоста” - Монтана в партньорство с общината, Българския червен кръст и Съвета по наркотични вещества. През юли и август подрастващи на различни възрасти, разделени на групи, се учат да ловят риба, запознават се с дивеча и пернатите в района и страната, разбират как да оказват първа помощ при инцидент по време на излет. До момента през лагера са преминали 160 деца от 1 до 11 клас, каза той.

“Основната ни цел е да върнем децата сред природата. Желаещите са много. Заради пандемията пропуснахме миналата година, но се надяваме този проект да се развие”, обобщи Цветков.

Язовирът край село Студено буче се стопанисва от ловно-рибарското дружество от 5 години. Предоставен е безвъзмездно на сдружението, поясни Владимир Цветков, който е начело на рибарския клуб.

“Организираме “Синьо лято”, тъй като имаме отговорности към децата - те са бъдещето. Благодаря на всички, които повярваха в нас и вярвам, че ще успеем. Тази инициатива се радва на огромен интерес от страна не само на децата, но и на родителите“, коментира той.

Инициативата в Монтана е единствената в страната. Тя е уникална и откъсва децата от всички зависимости, включително електронни игри и ги прави по-подготвени за реалния свят, заяви председателят на Управителния съвет на Националния ловно-рибарски съюз инж. Васил Василев. “Инициативата на колегите, с активната подкрепа на ръководството на община Монтана, ще даде първия пример в България за добра реализация на публично-частно партньорство в областта на работата с подрастващото поколение. Правилното образование, обучение на младите дава възможности за развитие на регионите”, подчерта той.
Ако моделът, който се реализира в Монтана, бъде приложен и в други градове, следващото подрастващо поколение ще има правилно отношение към опазването на дивите животни и местообитанията им. Това според инж. Василев е голямото предизвикателство днес.Последните 10 новини

» “С цвете в ръка срещу репродуктивните проблеми”
» Ротари Казанлък освети опасно кръстовище
» Лекар е новият член на Ротари клуб Казанлък
» Полуфинал Видео конкурс Зона 21B
» Седмица на гората - Ротари Клуб Севлиево § Интеракт Севлиево
» "Засаждаме бъдеще"
» Програма ИДИС
» Послание на ДГ Илиян Николов за април 2021
» Веднъж 100% Пол Харис Фелоу клуб - Винаги 100% Пол Харис Фелоу клуб!
» „ЦВЕТЕН РАЙ ОКОЛО ХРАМА“ В ГАБРОВО