Историята на един успешен глобален грант, РК Бургас
Дата: 21.02.2021

Между ротарианската общност в Бургас  и УМБАЛ съществува дългогодишно партньоство. Съвместно сме реализирали проекти с отделенията по АГ, по неврология, кардиология, асистирана бременност.

В нашата история има опит, прескачане на камъни, помощ от приятели, и много радост! Проектът започна и приключи за 3 месеца.

Между ротарианската общност в Бургас  и УМБАЛ съществува дългогодишно партньорство. Съвместно сме реализирали проекти с отделенията по АГ, по неврология, кардиология, асистирана бременност. 

С избухването на пандемията от COVID 19 значението на УМБАЛ като основно лечебно заведение в региона се затвърди. Всички амбулаторни, средно тежки и тежки случаи на инфекцията, бяха поети и лекувани тук.  

Ротари клубовете Бургас и Бургас-Приморие, Ротаракт Бургас откликнаха на призивите за доставка на предпазни средства и осигуриха предпазни маски и защитно облекло за медиците на първа линия.
С развитието на пандемията в града и региона ясно се очерта нуждата от съвременна апаратура за лечение.

В този момент се обявиха новите условия на Фондация Ротари за съфинансирани на глобални проекти, свързани с преодоляване на пандемията.
Ротари клуб Бургас реагира светкавично, и със старта на програмата бяхме вече готови с идеята и финансовата схема на проекта.

Нуждите се проучиха чрез интензивни срещи и разговори с представители на Болницата, на кризисния щаб, Общината, лично с кмета Димитър Николов, и отделни специалисти. Оказа се, че един от нужните апарати е този за продължителна хемодиафилтрация, който е изключително полезен както в условия на пандемия COVID 19, така и при лечение на много тежки случаи на други заболявания.

Стойността на проекта се уточни сравнително бързо. Проучихме пазара и в рамките на 2 седмици имахме оферти за апаратурата, за консумативи за повече от 2 години и за обучение на специалистите в УМБАЛ. През цялото време до нас бяха нашите приятели-консултанти от ОАИЛ на УМБАЛ. Водещи при избора бяха критериите цена, срок на гаранция, обучение на медицинския персонал, възможността за поддръжка след началото на експлоатация на апарата и не на последно място срокът на доставка. Последният критерий е особено важен, предвид обстоятелството, че се намираме в условия на пандемия COVID 19.

Благодарим на екипа на Д2482, на ПДГ Митко Минев, Председателя на комитета за ФР Виолина Костова, на ПДГ Нина Митева, и дано не пропускаме някого.

Търсенето на партньори.

Приятели! Съветваме ви в такива случаи да се обръщате към близките дистрикти. Безценна е помощта, която човек получава от съседите. От страна на Дистриктите и Ротари клубовете към глобалният грант се включиха Дистрикт 2482, Дистрикт 2420 (Турция), Ротари клуб Истанбул-Чадебостан, Ротари клуб Люлебургас и Ротари клуб Одеса, Украйна. Безкрайно сме им благодарни.

След одобрението на Гранта от страна на Фондация Ротари и постъпването на средствата в набирателната сметка на проекта с приятелите от РК Бургас създадохме организация по доставката на апаратурата, провеждането на обученията на медицинския персонал и разяснителната кампания.

Много от членовете на РК Бургас се включиха в осъществяването на тази организация, като брандиране на техниката със символите на Фондация Ротари, организирането на информационно табло, което беше закачено в УМБАЛ Бургас така, че общността да се информира за новите възможности за лечение в областният град.

Поканени бяха национални и регионални медии, а увеличените възможности за лечение бяха отразени в централните новини на медиите, както и поставени в техните уебсайтове.

След фактическата доставка на апаратурата последва обучение на медицинския персонал, което в условията на коронавирусна пандемия беше нелека задача за осъществяване.

Досегашната практика на доставчика на апаратурата показа, че обучението е най-подходящо да се проведе на място в отделението по реанимация. Причината за това беше, че персоналът е ангажиран постоянно в 24 режим на работа и за да се покрие целия персонал следва да се направят три обучения с всяка смяна. Като предимство се отчита, че част лекарите са обучавани преди време за подобна апаратура и за тях ще е "опресняване" на знанията. Обучението беше координирано  с  началника на ОАИЛ д-р Григоров и всички смени в отделението преминаха обучение в рамките на една седмица.
 
Ето и мнението на нашите партньори и бенефициенти по проекта.

Д-р Антон Григоров, началник на отделението по анестезиология и интензивно лечение в УМБАЛ Бургас
Този апарат помага при лечението на тежко и критично болни с развита полиорганна недостатъчност, които са с нестабилна хемодинамика и не позволяват конвенционалните методи за учистване на кръвта. Освен бъбречно заместителната терапия този апарат позволява също така да се извличат медиаторите на възпаленията при тежък сепсис и някои автоимунни заболявания. Също така апарата има своето приложение при болни с коронавирусна инфекция, които са с усложнения като дихателна недостатъчност и тежък сепсис където при тях трябва по някакъв начин да се опитаме да елиминираме това възпаление.
Към момента през апаратурата лечение е преминал един пациент, достигнал до полиорганна недостатъчност вследствие на коронавирусна инфекция, който за жалост не успяхме да спасим. Други 2-ма души бяха планирани за лечение през апаратурата, но за жалост не успяха да се справят с полиогранната недостатъчност преди включването им за лечение на апаратурата за вено-венозна хемодиафилтрация.
Проведен бе курс на обучение на 21 човека обхващащ общо устройство, експлоатация и почистване на апарата за вено-венозна хемодиафилтрация
 
Доц. Цветан Велинов, зам.-председател на Борда на директорите на УМБАЛ-Бургас, декан на Медицинския факултет към Университет „Проф д-р Асен Златаров“.
Един мъдрец беше казал, че ако си спасил един човешки живот си спасил целия свят!
Тази апаратура действително спасява човешки животи и може да бъде много полезна. Искрено съм благодарен на Ротари клуб и на Община Бургас, че отделиха средства в тази трудна година, която имаме за да може да се подпомогне апартурно нашата болница, с което ще се подпомогне и целият регион, защото тази апаратура спасява човешки животи. Единственото, което мога да кажа е - Благодаря и Поклон!
 
Д-р Бойко Миразчийски, изпълнителен директор на УМБАЛ-Бургас
Остава ми да кажа едно дълбоко благодаря на ротарианците и не само от мое име, но и от името на всичките ми колеги, които знаят колко трудно се работи в ситуацията на тежки пациенти. Искам да благодаря от името на пациентите, които сега ще имат много по-голям шанс за живот. Друго, което искам да отбележа е, че много малко болници разполагат с такава апаратура, най-вече университетските болници. Апаратурата е изключително ценна, най-вече защото дава бъдеще на тежките пациенти в реанимация.

Последните 10 новини

» “С цвете в ръка срещу репродуктивните проблеми”
» Ротари Казанлък освети опасно кръстовище
» Лекар е новият член на Ротари клуб Казанлък
» Полуфинал Видео конкурс Зона 21B
» Седмица на гората - Ротари Клуб Севлиево § Интеракт Севлиево
» "Засаждаме бъдеще"
» Програма ИДИС
» Послание на ДГ Илиян Николов за април 2021
» Веднъж 100% Пол Харис Фелоу клуб - Винаги 100% Пол Харис Фелоу клуб!
» „ЦВЕТЕН РАЙ ОКОЛО ХРАМА“ В ГАБРОВО