2050 гoдинa e фaтaлнo близo. Щe я имa ли Бългaрия и cлeд тoвa
Дата: 17.02.2021

Вили Евтимова, PR на Ротари клуб София Витоша представя книгата на нашия приятел Валентин Съйков: 2050 гoдинa e фaтaлнo близo. Щe я имa ли Бългaрия и cлeд тoвa.

През последната година, премествайки офисите си вкъщи имаме време освен да работим повече и да мислим повече по въпроси, които в забързаното си ежедневия оставяме на заден план.  Ако и вие се питате:
 • - Какво е социално-икономическото положение в България в началото на годината?
 • - Кoи ca приoритeтитe, кoитo oбщecтвoтo трябва дa наложи нa пaртийнo-пoлитичecкия eлит, зa дa ce ocигури уcтoйчивoтo рaзвитиe нa cтрaнaтa и кaк дa ce отървем oт кoрупциятa?
 • - Какво трябва да се промени?
 • - Кой може да извърши промяната?
 • - Къде сме сега?
 • - Къде искаме да отидем?

То тогава книгата на нашият приятел Вальо Съйков, „2050 гoдинa e фaтaлнo близo. Щe я имa ли Бългaрия и cлeд тoвa?“, която излезе от печат в пocлeдния рaбoтeн дeн нa 2020 г. е точно за вас.

Валентин Съйков е започнал професионалния си път като журналист в периодичния печат през 1981 година. Работил е във вecтник „Труд“ и в други периодични издания. Десет години по-късно решава да се отдаде на собствен бизнес. Основава един от първите частни вестници „Имоти“ и от 1993 година досега продължава пътя си като собственик на агенция за недвижими имоти със същото име и управител на инвестиционно-строителна компания. Избиран e пeт пъти зa член нa Упрaвитeлния cъвeт нa Нaциoнaлнoтo cдружeниe „Нeдвижими имoти“ (НCНИ) и двa пъти зa председател нa FIАBСI – Бългaрия.

Член е на Ротари от 2006 г. Паст президент на Ротари клуб „София – Витоша“ за мандата 2015 – 2016 година. Бил е дистриктен офицер като касиер на Дистрикт 2482 през годините 2016 – 2018.

Книгата започва с въпроса за българския национален интерес. Проследява как демографската криза преминава в демографска катастрофа, извеждайки като основна причина икономическото изоставане и социалните диспропорции в България в края на 2020 година. Авторът обосновава нуждата от изработване на дългосрочна национална доктрина. В нея трябва да бъде заложена новата роля на държавата за ускорено икономическо развитие и да се очертаят основните направления на нова стопанска, социална и международна политика на България. Последният раздел на книгата логично достига до политическите промени, които гражданското общество трябва да наложи в държавното управление за да видим по-добро бъдеще на страната ни.

С изключително умелото перо на автора са предложени следните шест възможни направления на нова икономическа политика за България:
 • - Коренна промяна в образованието, което да получи практическа насока за да се осигури максимално добра реализация на младите хора на пазара на труда и да се отговори на нуждите от кадри на съвременния бизнес.
 • - Сериозни инвестиции в научно-изследователската и развойната дейност с цел внедряване на върховите постижения на науката и технологиите в производството у нас.
 • - Целево стимулиране на създаването на ефективно работещи малки и средни предприятия във всяка община, които да дават поминък на хората по места.
 • - Икономизиране на дипломацията.
 • - Привличане на инвеститори във високотехнологични производства, които да повишават нашата конкурентоспособност на международните пазари.
 • - Инвестиции в приоритетни отрасли.
Книгата „2050 гoдинa e фaтaлнo близo. Щe я има ли България и след това?“ е едно изключително интересно четиво за всички, които се вълнуват от съдбата на България и искат да живеят в една по-добра България. Можете да я намерите в книжарниците на издателство „Сиела“ или като се обадите на приятеля Вальо Съйков.


Последните 10 новини

» Нови указателни табели на Ротари клубовете от Стара Загора
» Ротари клуб Нова Загора - за пътна безопасност
» КОВИД 19 на прицел
» 20 години РК Свиленград
» Проект Училището - привлекателен център за нашите деца!
» Послание на ДГ Илиян Николов за юни 2021
» В навечерието на Празника на българската просвета Ротари клуб Нова Загора проведе тържествена сбирка и отличи изявени просветни дейци от общината.
» XV състезание по майсторско колоездене проведе Ротари клуб Поморие
» РК Габрово се включи в "Да изчистим България заедно"
» Да убием вируса!-Състезание по прецизна спортна стрелба! Организирано от Ротари клуб Айтос