23 февруари, Рожден ден на Ротари. Послание от ПДГ Калчо Хинов
Дата: 17.02.2021

Отново посрещаме 23 февруари, Рожден ден на Ротари. Това ме кара да споделя мисли, които, смея да твърдя, оправдано пораждат у мен чувство на гордост, че съм част от тази уникална организация, че съм член на голямото Ротарианско семейство.

Калчо Хинов
ПДГ
RLI Вицепрезидент за региона
ICC Национален координатор Д2482 България
ПРКФР
 
 
Здравейте, приятели.
 
Отново посрещаме 23 февруари, Рожден ден на Ротари. Това ме кара да споделя мисли, които, смея да твърдя, оправдано пораждат у мен чувство на гордост, че съм част от тази уникална организация, че съм член на голямото Ротарианско семейство.
 
Вече 116 години и след една особено тежка за човечеството година, нашата организация е жива, жизнена, жилава, жизнеутвърждаваща, добротворяща, миротворяща.
 
Нашите дела го доказват и работят най-добре за имиджа на Ротари в обществото. Уверено можем да твърдим, че ролята и разпознаваемостта на Ротари в местните общности и в световните организации расте.
 
Но кой стои зад всичко това? Ротарианците, които са не само успешно реализирали се в бизнеса хора, но човеци, споделящи мисията и ценностите на Ротари, мотивирани да творят добро, хора на действието, увличащи другите с устрема и постоянството си.
 
Последната година под знака на Covid-19 в световен мащаб промени начина ни на живот. Губим близки и приятели, учим се повече да се ценим взаимно, отдаваме безрезервна благодарност към медиците, които правят невъзможното, за да опазят живота и здравето ни, учим се на респект към тези, които образоват децата ни, намираме нови начини да поддържаме комуникацията помежду си.  
 
През тази тежка година Ротари продължи и продължава да твори добро там, където е най-необходимо. Правят го и българските Ротарианци с многобройните проекти и инициативи, които всички вие добре знаете – от болнично оборудване до разнообразни форми на подкрепа в общностите. Правят го нашите медици-Ротарианци, които споделят, че това е призвание – професионално и в духа на Ротари.
 
Светът се променя и Ротари се развива с разум и далновидност, за да бъде в крак с времето и да продължава успешно мисията си.
 
Наскоро имаше оживена и интересна дискусия за жизнен клуб. Ротари днес поставя акцент върху равнопоставеност, разнообразие и включване – три основни принципа, които са на дневен ред както на глобалната сцена, така и в нашата организация. Те са предпоставка за мира. Позитивният мир е крайъгълен камък в мисията на Ротари – не просто липсата на война, а изграждане мостове на междуетническа, културна, религиозна толерантност и разбирателство. В Ротари ние отговаряме на въпроса „Защо мир означава благоденствие?“ Нека в този месец на мира и предотвратяване на конфликти да помислим как максимално да  използваме възможностите на нашите стипендианти на Програмата за мир и нашите Международни комитети за приятелство.  
 
Фокусираме се върху развиването на лидерския потенциал в нашите клубове. Към момента Ротари Лидершип Институтът обновява своята структура, за да отговори най-добре на нуждата от изграждане на лидерски умения.
 
Фокусираме се върху разрастване на членството – не само привличане на нови членове, но запазване на членовете, ангажираност и мотивация. Преди няколко години Президентът на Ротари Гари Хуанг каза: „Както много от вас и аз съм бизнесмен. Един бизнес е успешен само ако запази клиентите си. Ако не предлагате добър продукт или услуга, клиентът няма да остане при вас.“ Трябва да помним, че нашите „клиенти“ се различават помежду си – по възраст, лични интереси и предпочитания, повод за удовлетвореност и гордост, причини да членуват в Ротари с удоволствие.
 
И тук идвам до най-новия момент в нашата организация – издигане статута на Ротаракт като партньор на Ротари. От всичко, споменато по-горе, зависи увличането на младите в изпълнение мисията и целите на Ротари. Наред с това, по-високият статут носи и по-висока отговорност за нашите млади партньори и повече уважение към техните възможности, което със сигурност е мотивиращо. Очакваме свежа струя, особено във време, когато технологиите са от съществено значение за комуникацията. Очакваме идеи и инициативи за съвместни проекти. Същевременно, както каза преди дни Шекхар Мехта, Президент-Елект на Ротари за 2021-22 г., нека не целим да „сливаме“ Ротаракт клубовете с Ротари клубовете, нека те запазят своята идентичност.
 
Иновативният начин на мислене, познания и умения на младите, съчетан с мъдростта и традициите на Ротари е идеална рецепта за успех. Аз ще се радвам да видя Ротаракт като организация на млади лидери. Важно е да има приемственост, да ценим постигнатото и да надграждаме. Всички ние се учим един от друг, от успехите и неуспехите. Вярвам, че можем да посрещаме успешно предизвикателствата и да служим по-добре на нашите общности, когато търсим отговорите в екип.
 
Бъдете здрави, приятели!
Пазете Ротарианското приятелство! Бъдете горди, че сте Ротарианци!
 
Честит Рожден ден, Ротари!
 
Калчо Хинов
ПДГ
RLI Вицепрезидент за региона
ICC Национален координатор Д2482 България
ПРКФР 
Последните 10 новини

» Традиционно РК Нова Загора откри учебната година с подаръци за първолаците.
» Първи учебен ден с Ротари
» Да помогнем заедно
» Образователен проект с послание
» Послание на ДГ Борислав Къдреков, IX 2021
» ТУРНИР по спортна стрелба
» Ротарианска среща на Шипка 30 години отново Ротари в България
» На върха
» Ротари клуб Габрово и Д-р Красимира Йорджева с поредната благотворителна инициатива
» Посещение на ДГ Борислав Къдреков в Нова Загора