Послание на ДГ Илиян Николов за февруари 2021
Дата: 31.01.2021

Честит 116-и рожден ден, Ротари!!!
МЕСЕЧНО ПОСЛАНИЕ НА ДИСТРИКТ ГУВЕРНЬОРА ФЕВРУАРИ 2021

Скъпи ротарианци, ротарактори и интерактори в Дистрикт 2482 - България,
Чрез моите виртуални посещения установявам високата ротарианска отговорност на клубовете. На повечето места е намерен подходящият начин и за пълноценен онлайн контакт между членовете, и за осъществяване на службата в общността, въпреки усложненията от пандемията. Поздравявам Ротари, Ротаракт и Интеракт клубовете, които не губят своето осезателно присъствие в полза на общностите!
Поздравявам РeК София-Некстум и приятели за старта на актуалния уебинар „Ковид-19 – истини и легенди“!
Наближава нашата 116-годишнина (23.02.). Нека си спомним, че Ротари възниква на място (САЩ) и във време (1905 г.), чийто исторически и културен контекст обяснява основните постановки на организацията:
Обявяването на независимостта на първите 13 щата, с което възниква държавата, в която „управлението се основава на съгласието на управляваните“, се случва точно сто години преди Априлското въстание по нашите земи. От пристигането на Колумб са изминали малко над 280 години (1492-1776), а „свобода“ и „равенство“ са обявени за основни ценности повече от десетилетие преди Великата френска революция! Следват още 90-ина години до приключването на Гражданската война, която слага край на робството и поставя начало на един забележителен възход (1776-1865). От този момент до появата на Ротари, остават още само 40 години (1865-1905), през които в САЩ се установява т.нар. „Златна епоха“: присъединени са бивша френска Луизиана, Дивият запад, бивша Руска Аляска; заселват се и над 22 млн. имигранти, населението се удвоява и надхвърля 75 млн.; от малките селища израстват три гиганта с по над 1 млн. жители: Ню Йорк, Чикаго (увеличен за периода над 10 пъти) и Филаделфия; новата федеративна държава бурно се индустриализира и урбанизира; сумарната дължина на жп линиите нараства над 30 пъти; техническият възход е гигантски – регистрираните патенти нарастват до един милион – в Щатите са изобретени пишещата машина, сметачната машина, касовият апарат, ротативната печатарска машина; телефонът; електрическата крушка и фонографът на Томас Едисон (по-късно член на Ротари клуб Ориндж, Ню Джърси) и аеропланът на братя Райт (по-големият брат Орвил Райт, също по-късно член на Ротари клуб Дейтън, Охайо); аграрната революция води до трикратно увеличаване броя на фермите; в 1900 г. САЩ вече заемат първото място в света по доход на глава от населението.
Разбира се, и при този колосален напредък нещата не са идеални. Представителите на автохронното население и тяхната култура страдат сериозно и от 4.5 млн. индианци остават само 0.5 млн.; в бизнеса се развихря спекулата на картелите; расовата дискриминация доминира в социалния и политическия живот...
Преди 116 години, при така обрисуваната картина и именно в новооформения търговски център на вече проспериращия Нов свят – Чикаго – се ражда Ротари. Организация на квалифицирани професионалисти – пазители на високия морал в бизнеса, абстрахирани от расови, религиозни и политически противопоставяния, увлечени от идеята за вътрешна взаимопомощ и безкористна служба за просперитета на своите общности!
По-късно в света противоречията неумолимо водят до три последователни варианта на световната война (вкл. и „Студената“), вземат връх различни зловещи политически идеи, основани на социалното инженерство. Но по своя замисъл Ротари застава на устойчиви културни позиции, които доказано надживяха безумията на XX век (които лишиха и България от Ротари за период от 60 години). Ротари е генетично обвързан с международното разбирателство (помним ролята на Ротари веднага след ВСВ) и опазването на мира. Фондация Ротари поддържа редица програми, насочени в това направление. С разочарование отбелязвам замисления, но неосъществен поради пандемията Ротари Форум за мир „София 2020“...
От създаването до днешния пандемично обременен и виртуално обусловен свят нашата принадлежност към глобалното ротарианство ни дава големи предимства! Наша отговорност и чест е опазването и надграждането на тези предимства!
Честит 116-и рожден ден, Ротари!!!

Покрай наздравиците за годишнината, нека не пренебрегваме желаното от нас перфектно администриране: следва да бъдат извършени всички необходими действия, свързани с новоизбраните членове на Съветите на директорите (Бордовете) 2021-22 г., клубните президенти 2022-23, предложенията за номиниране на Дистрикт гуверньор 2023-24 (до 14.02.), изплащането на членския внос за второто полугодие на текущата ротарианска година, регистрирането на желаещите да участват в РИ Конвента в Тайпе, Тайван - юни 2021, с отговор на допитването за туристическа програма (до 15.02.).
Бъдете здрави! Бъдете активни, защото Ротари отваря възможности!
арх. Илиян Николов
Дистрикт гуверньор 2020-21
Последните 10 новини

» “С цвете в ръка срещу репродуктивните проблеми”
» Ротари Казанлък освети опасно кръстовище
» Лекар е новият член на Ротари клуб Казанлък
» Полуфинал Видео конкурс Зона 21B
» Седмица на гората - Ротари Клуб Севлиево § Интеракт Севлиево
» "Засаждаме бъдеще"
» Програма ИДИС
» Послание на ДГ Илиян Николов за април 2021
» Веднъж 100% Пол Харис Фелоу клуб - Винаги 100% Пол Харис Фелоу клуб!
» „ЦВЕТЕН РАЙ ОКОЛО ХРАМА“ В ГАБРОВО