Послание на ДГ Митко Минев за м.май 2020
Дата: 11.05.2020

Никога не сме се нуждаели от Ротари, и никога не сме се нуждаели един от друг повече, отколкото сега. Защото сега, повече от всякога РОТАРИ СВЪРЗВА СВЕТА!

ВЕЛИКО ТЪРНОВО
01 май 2020 Г.
 
„Разрастването на Ротари и особено растеж с младите членове определено ще бъде една от моите цели. Защото, ако загубим контакт с по-младото поколение  - овехтяваме.“
            „За да бъде подготвена за бъдещето, Ротари трябва да продължи да бъде революционна и да вярва в силата на младостта.“
 Холгер Кнаак – Президент Елект на РИ
 
Месец Май - месец на младите поколения в Ротари.

 
 
            Здравейте приятели!
 
Започнахме тази Ротарианска година с нов стратегически план и неговите приоритети за действие на всички ротарианци и ротарактори. Днес, с предизвикателството Covid-19, изправило се пред нас, ние прилагаме този план и по необходимост. И видимо се справяме добре. Доказват го многобройните действия и инициативи на клубовете в подкрепа на уязвимите групи на нашите общности и в подкрепа на тези, които са на първа линия в овладяване на пандемията.
 
Светът се промени бързо и това увеличи ускорението в промяната на  Ротари. Смятаме ли, че Ротари прави достатъчно, за да се справи с предизвикателствата на бъдещето? Задавали ли сте си въпроса, как да направим нашия клуб по-силен, за да продължи да работи в сегашните условия?  
 
Този процес започва с превръщането на иновациите във водещ принцип на работата ни в Ротари. Това е да създадем нов модел на работа в клуба и да преосмислим какво означава да си в Ротари. Това започва с развиването на култура на положителна промяна и адаптиране към нуждите на новата ни реалност и новите предизвикателства. Това е, да направим членството в клуба по-привлекателно за младите хора, които имат нужда от нашия опит и постижения като вдъхновение за действие.
Младите хора днес се радват на съвместната ни работа и искат да бъдат активна страна в нея. Това виждаме в членовете на Интеракт клуба, в партньорите ни в Ротаракт, които вече като нас са част от Ротари Интернешънъл. Всеки, който е работил с  млади хора е разбрал, че те прибавят цвят, енергия и динамика в общите ни проекти. Независимо от това дали са в Интеракт, Ротаракт или в Ротари клуб, те са по-нетърпеливи, по-бързи и по-ефективни. Тяхното нетърпение е добродетел. Те искат да видят резултата сега и те ще свършат необходимата работа, за да го реализират веднага! Тяхното нетърпение и постоянство, бързото възприемане на иновативни форми, тяхната креативност, оказват силно влияние за по-доброто настояще и бъдеще на нашия клуб. Нека приемем предизвикателството и отворим по-широко вратите на Ротари за ротарактори и млади професионалисти!
 
Остана в историята митът, че Ротари не може да бъде мястото, където младите хора да могат да бъдат граждански ангажирани, да направят своя отпечатък върху света. Ние трябва да разчитаме на тях и да им се доверим,  да им дадем възможност  и да водят. Те са в състояние да направят много неща - почти всичко.
 
Нека не забравяме, че няма грешна възраст да бъдеш или да станеш ротарианец. Докато привличаме млади хора, няма да оставим по-възрастни и зрелите на заден план. Всеки нов член, независимо от възрастта, ни е важен, ако споделя нашите ценности, ако идва в клуба ни с опит, идеи и нагласа за работа в полза на общността. Искаме всеки нов член да бъде ротарианец през целия си живот - приятел, ангажиран в Ротари. Защото всеки нов член ни променя. Той носи нова перспектива, нови преживявания. Ще станем по-силни като приемаме новите членове и се възползваме от техния опит и знания. А това, че сме всички заедно, без разлика в пол и възраст, ни прави по-ефективни.
 
Приятели, до края на тази ротарианска година останаха само два месеца! Нека продължим срещите си, макар и във виртуален формат и се радваме на приятелството си. Да продължим и завършим работата по започнатите възможни за изпълнение в момента проекти. Нека отчетем в края на годината с удовлетворение изпълнението на целите, които си поставихме в началото. Това ще ни даде възможност на годишната конференция на 27.06.2020 год. да се похвалим с постигнатото и приемем с достойнство оценката за добре свършената работа. Нека създадем условия и за ползотворна и успешна работа на Законодателното ни събрание. Нека тя да бъде пълноценна, чрез участието в нея на представители на всички 89 клубове, сложили знака на равенство между клуба и юридическото лице с нестопанска цел.
 
Условията за работа, поне през първото тримесечие от следващата ротарианска година може да останат непроменени. Дано не е така! Нека новите лидерски екипи на клубовете да започнат планиране на работата в нейния по-труден вариант, за да ни е по-лесно и по-успешно!
 
Радостна е новината, донесена от нашия президент Марк Малоуни, че дни преди нашата конференция, ще имаме „вълнуваща възможност“ да се съберем онлайн със световното семейство на Ротари, за първата онлайн конвенция. Заедно ще продължаваме да изпитваме духа на Ротари, да се вдъхновяваме от иновациите, да отпразнуваме своята устойчивост и да научим как клубовете се обръщат към COVID-19.
 
Приятели!
 
Никога не сме се нуждаели от Ротари, и никога не сме се нуждаели един от друг повече, отколкото сега. Защото сега, повече от всякога РОТАРИ СВЪРЗВА СВЕТА!
 

 
Ваш  в Ротари,
Митко Минев                  
Гуверньор 2019–2020,         
Дистрикт 2482–България
Последните 10 новини

» Ротари клуб Нова Загора - за пътна безопасност
» КОВИД 19 на прицел
» 20 години РК Свиленград
» Проект Училището - привлекателен център за нашите деца!
» Послание на ДГ Илиян Николов за юни 2021
» В навечерието на Празника на българската просвета Ротари клуб Нова Загора проведе тържествена сбирка и отличи изявени просветни дейци от общината.
» XV състезание по майсторско колоездене проведе Ротари клуб Поморие
» РК Габрово се включи в "Да изчистим България заедно"
» Да убием вируса!-Състезание по прецизна спортна стрелба! Организирано от Ротари клуб Айтос
» Албумът Моят Казанлък