ТРИМА РОТАРИАНЦИ В ЕДНА ИЗЛОЖБА
Дата: 01.01.2009
Автор: Банкеръ

събота, 28. юни 2008 - 01:00

В Софийската градска художествена галерия продължава 6 юли изложбата Три забравени колекции, с която се отбелязва 75-годишнината от създаването на Ротари клуб, България.

Всъщност става дума по-скоро за остатъци от някогашните сбирки, загубили своята оригинална цялост в историческите превратности и за нелеката съдба на техните собственици Никола Василев, Генчо Стайнов и проф. Любен Божков. Попълненията към някогашните богати и стойностни колекции са дело на наследниците им, които остават верни на фамилната памет и обновяват, според възможностите си, съхранения личен фонд.

Никола Василев (1884-1945) не е ново име за читателите на БАНКЕРЪ. Преди две години в рубриката Строители го представихме като един от първопроходците в развитието на каучуковата промишленост у нас, официален представител на Стандарт ойл за България и собственик на дружество за търговия с петролни продукти. По друг повод разказахме и за неговата меценатска дейност, продиктувана от любовта му към изобразителното изкуство и близкото му приятелство с такива художници като Сирак Скитник, Илия Бешков, Иван Христов, Васил Стоилов, Борис Денев, Дечко Узунов и др.

Подобна страст към изящното споделя и инж. Генчо Стайнов, комуто дължим електрификацията на родния му град Казанлък, построяването на ВЕЦ Енина, разширението на текстилната фабрика Братя Стайнови и ред други реализации в индустриалното развитие на предвоенна България.

А проф. Любен Божков, един от основателите на Държавната политехника, е третият представен колекционер, меценат и дарител, чиято сбирка от редки географски карти отдавна е собственост на Народната библиотека Св.св. Кирил и Методий.

Подредената в СГХГ експозиция е пъстра в жанрово отношение и включва както снимки от живота на ротарианците, така и документи за тяхната дейност и събирачески пристрастия. От представените автори само Дечко Узунов е ротарианец (приет през 1936 г.), но и Александър Добринов е тясно свързан с живота на клуба, за което свидетелстват редицата негови шаржове на изтъкнати личности.

Изложбата припомня, че се навършват 110 години от рождението на видния карикатурист и 50 години от неговата смърт. Ценителите на визуалните изкуства обаче, ще бъдат приятно изненадани от присъствието на такива художници като Борис Георгиев, Никола Танев, Сирак Скитник, Борис Денев, Коста Щъркелов, Николай Райнов, Васил Стоилов, Иван Мърквичка, Александър Божинов, Райко Алексиев и ред други, очертаващи релефа на една висококултурна среда за развитието на ротарианството у нас. При това сме длъжни да отбележим, че някои от произведенията на представените автори са образец на най-доброто от цялостното им творчество.

Всъщност името на Ротари клуб, България, се споменава в Европа за първи път именно във връзка с изобразителното изкуство. Това става при сватбата на цар Борис III с италианската принцеса Джована (Йоана) Савойска, когато президентът на Ротари клуб, Парма, проф. Лазаня подарява на новото семейство луксозен албум с гравюри от сбирките на пармския херцог. Селекцията и изготвянето на този албум се описват във февруарския брой на Il Rotary, 1932 г., и се смята за първото упоменаване на България в ротарианския периодичен печат.Ротари клуб , България

Последните 10 новини

» РОТАРИ КЛУБ СТАРА ЗАГОРА ДАРЕНИЕ ДОНОРСКИ СТОЛ Кръвен център в град Стара Загора
» Напусна ни завинаги Костадин Костадинов
» РОТАРИ КЛУБ СТАРА ЗАГОРА Петото балканско квадринале на живописта „Митовете и легендите на моя народ“ Стара Загора 2020
» Послание на ДГ Илиян Николов за януари 2021
» Включване на Ротари клуб Стара Загора-Берое в инициативата #ХапкаНадежда.
» Изпращаме 2020 г. с нови проекти на Ротари клуб Габрово
» Ротари клуб и Интеракт клуб Севлиево – равносметка за първата акция „Купи-Дари“
» Пореден габровски ротарианец с отличие Paul Harris Fellow
» Ще успеем заедно! - Послание на РК Севлиево
» Двама приятели от РК Габрово с PHF+1