Ден на народните будители
Дата: 01.11.2019

.. народните будители са малките и големите, знайните и незнайните, които не са оставили никога народните идеали да бъдат помрачени, надеждата и вярата за тяхното постижение да угаснат ....

Скъпи приятели!

Днес отдаваме почит и признателност за народните будители  - хората на духа, на перото, на книгата, към просветителите и борците за национално освобождение.

Както казва инициаторът за празника – министър Стоян Омарчевски, в далечната 1922 година – „народните будители са малките и големите, знайните и незнайните, които не са оставили никога народните идеали да бъдат помрачени, надеждата и вярата за тяхното постижение да угаснат.

Те са най-верните изразители на спонтанната воля на българския народ към безкористно и всестранно развитие, самоопределение и утвърждение като културна сила. Те са живата и вечна връзка между миналото, настоящето и бъдещето, те са безсмъртната гаранция, че нашият народ ще прескочи всички съдбоносни изпитания и ще оцелее.”

Днес почитаме Паисий Хилендарски, Софроний Врачански, Неофит Рилски, Неофит Бозвели, братя Димитър и Константин Миладинови, Георги Раковски, Васил Левски, Христо Ботев, Иван Вазов, Григорий Цамблак, Константин Костенечки, Владислав Граматик, Матей Граматик, Свети Иван Рилски, Георги Стойков Раковски, Стефан Караджа, Хаджи Димитър, Любен Каравелов, Добри Чинтулов и много други.
Към този списък всеки българин прибавя хората, които са го научили да чете, да пише, да знае историята си, да култивира в себе си ценностите, които изграждат обществата и личностите. Хората, които са го „събудили” и са отворили ума и сетивата му с писано и изречено слово.

Щастлив съм, че всички ние, членовете на Ротари България, споделяме ценностите на славните ни предци и работим безкористно в служба на обществото. Днес отдаваме и почит към славните личности – народни будители и просветители, и в редиците на Ротари България, чиито имена са останали записани в историята ни.

Едва ли могат да се изброят всички проекти в сферата на духовността и просветителството, реализирани от нашите клубове, които са насочени към нравственото изграждане на личности и на нацията ни като цяло.
Вчера бях особено радостен да присъствам и участвам в откриването на „Детски център за изкуства“ в гр. Гоце Делчев. Съвместен проект на приятелите от Ротари клуба (тяхната програма Интеракт) и местната администрация. Незабравими ще останат за мен усмивките по лицата на малките ползватели от училищата в града!

Благодаря на всички вас, които от сърце и душа работите за развитие на културата, на образованието, на възпитанието на децата и подрастващите в родолюбие, за духовното издигане на общностите, в които работите,  споделяйки изконните ценности на Ротари.  

Нека все така с проектите си да предаваме на новите поколение пламъка на родолюбието, на почитта към будителите, да помним и да следваме идеалите им!

Честит празник!
Ваш в Ротари!
Митко Минев,
Гуверньор 2019 – 2020
Дистрикт 2482 - България
 
Последните 10 новини

» Дарение на РК Стара Загора-Берое за Център за психично здраве - Стара Загора
» Откриване на новата Ротарианска година и смяна на управлението в клубовете Ротари и Интеракт Севлиево
» Ибрахим Качан е новият президент на Ротари клуб - Казанлък.
» Среща на ДГ Борислав Къдреков с ротарианци от РК Самоков
» ДГ Борислав Кадреков се срещна с ротарианците от Ротари клуб Севлиево
» Д-Р Красимира Йорджева е новият президент на Ротари клуб - Габрово
» Борислав Къдреков, ДГ 2021-2022 се срещна с ротарианците от Велико Търново
» Новата ротарианска година
» Послание на ДГ Борислав Къдреков, VII.2021
» Ротация на бордовете в Ротари клуб Свиленград