33 нови детски площадки и зони за спорт ще са готови до Нова година в Хасково и общината
Дата: 20.09.2019

Финансирани са проекти на Ротари клуб Хасково за доизграждане и рехабилитация на спортна площадка в парк Кенана и за обновяване на детска площадка в зоопарк Кенана.

За първа година Община Хасково финансира граждански инициативи за изграждането на детски площадки, зони за отдих и спорт. Главното е, че се разчита на инициативността на гражданите, на тяхното желание да живеят в един по хубав и уреден град, каза кмета на Добри Беливанов.

Той добави, че интересът беше изключително голям за разпределението на отделените 200 000 лева. Това съобщиха от пресцентъра на Общината. Одобрени са 33 проекта общо в града и селата на общината. Остана резерв от 2700 лева. 14 от проектите са в Хасково останалите 19 са в селата в общината. Максималното финансиране от общината е до 10 000 лева.

Освен сдружения на граждани за благоустрояване на междублокови пространства са одобрени проекти на църковното настоятелство на храм „Св. Архангел Михаил“ те инициират обновяване на парковото пространство в района на параклиса „Свети Спас“ в парк „Ямача“, одобрен е и проекта на църковното настоятелство в село Тракиец, където се изгражда детска площадка до параклиса „Света Ана“, финансира се и проекта на църковното настоятелство в село Мандра за изграждането на детска площадка за игра.

Площадки за игра на децата и за отдих по тази инициатива се правят в селата Книжовник, Стамболийски, Криво поле, Тракиец, Войводово, Стойково, Родопи, Брягово-където са две площадки, Любеново, Долно войводино също ще има две площадки, в Долно Големанци, Малево и Орлово. Финансират се облагородяване на гробищния парк в село Мандра Има и одобрени проекти на настоятелствата на детски градини - 16 „Славейче“ и на 22 „Звънче“ за нови кътове за игра в дворовете на градините.

Финансирани са проекти на Ротари клуб Хасково за доизграждане и рехабилитация на спортна площадка в парк „Кенана“ и за обновяване на детска площадка в зоопарк „Кенана“.

В някои от проектите е допуснато съфинансиране от инициаторите, в голямата си част собственото участие на кандидатстващите е сведено до участие в подържката на новите съоръжения и новопосадената растителност.

Напълно готови са площадките в село Тракиец, Брягово, Долно Войводино, всички са в различен етап на строителство и трябва да бъдат завършени до края на годината.
Община Хасково по друга своя инициатива построи през последната година 8 нови детски площадки и паркови зони в града за над 370 хиляди лева, в това число са изградените първи детски площадки в кварталите „Болярово“ и „Хисаря“. До сега тям нямаше места за игра на децата.

Пред завършване е и големия проект за близо 4 млн. лева за благоустрояване в кварталите „Орфей“, където вече строителството приключи, в „Бадема“ и в пространството между улиците „Одрин“, „Булаир“, „Тутракан“. Там има общо 5 нови детски площадки, тенис маси, три мултифункционални игрища с изкуствени настилки, фитнеси на открито, зоните в кварталите са благоустроени с нови места за отдих, озеленени са имат нови паркинги тротоари улично и парково осветление.

Хасково , Ротари , Община Хасково

Последните 10 новини

» Дарение на РК Стара Загора-Берое за Център за психично здраве - Стара Загора
» Откриване на новата Ротарианска година и смяна на управлението в клубовете Ротари и Интеракт Севлиево
» Ибрахим Качан е новият президент на Ротари клуб - Казанлък.
» Среща на ДГ Борислав Къдреков с ротарианци от РК Самоков
» ДГ Борислав Кадреков се срещна с ротарианците от Ротари клуб Севлиево
» Д-Р Красимира Йорджева е новият президент на Ротари клуб - Габрово
» Борислав Къдреков, ДГ 2021-2022 се срещна с ротарианците от Велико Търново
» Новата ротарианска година
» Послание на ДГ Борислав Къдреков, VII.2021
» Ротация на бордовете в Ротари клуб Свиленград