Карлово отбелязва 198 години от рождението на Евлоги Георгиев
Дата: 03.10.2017Граждани на Карлово ще отбележат днес 198 години от рождението на най-големия български дарител Евлоги Георгиев. Инициативата за честването е на Ротари клуб - Карлово и общината. Тържеството е от 17.30 часа пред паметника на двамата братя  Евлоги  и Христо Георгиеви. Да се поклонят пред родолюбивото дело на Евлоги Георгиев ще дойдат заместник-кметът Антон Минев,  дистрикт гуверньорът на Ротари България Емил Коцев и членовете на Ротари Клуб Карлово.

Най-голямото благотворително дело на Евлоги Георгиев безспорно е построяването на Софийския университет.  Той осигурява средства за построяването на Атенеума в Букурещ, за болницата в Цариград - най-голямата на Балканите в края на 19-ти век, за българските училища в Солун, Браила и Букурещ. Видният карловец  обаче никога не забравя родния си град. Той завещава крупни и важни за развитието на Карлово обекти като вълненотекстилната фабрика, средства за техническото училище, за болницата.

Макар  и по-млад от Евлоги, неговият брат Христо умира доста по-рано. Но всички дарения, по-големият брат прави от името на двамата.

Преди шест години Ротари клуб поде инициатива за набирането на средства и построяването на единствения в страната паметник на родолюбивите братя, както и за популяризиране дейността им.

Основната част от сумата  за паметника бе дарена от Ротари клуб. За негово изграждане пълно съдействие оказа общинското ръководство.

Миналата година по инициатива на карловските ротарианци бяха учредени първите национални  награди на името на Евлоги и Христо Георгиви.

Емил Коцев , Ротари Клуб Карлово