Послание на Дистрикт гуверньора за м.октомври
Дата: 01.10.2015

Дойде октомври и изпратихме пъстротата и емоциите на лятото. Дните накъсяха и времето стана хладно, но в нашите клубове и дистрикта нещата се нагорещяват с поредица от значими и интересни събития и възможности за служба и приятелство

Здравейте приятели ротарианци,
 
Дойде октомври и изпратихме пъстротата и емоциите на лятото. Дните накъсяха и времето стана хладно, но в нашите клубове и дистрикта нещата се нагорещяват с поредица от значими и интересни събития и възможности за служба и приятелство.
 
-          Имате още няколко дни да се регистрирате за семинара в Арбанаси на 10 октомври, посветен на ефективните връзки с обществеността и положителния публичен имидж на Ротари. Отворете програмата, за да видите темите, лекторите – известни журналисти, професионалисти и приятели ротарианци от България, Турция и Англия, времето което можете да посветите на нови приятелства, на споделяне на идеи за Ротари и за бизнес.
 
-          На същия ден и на същото място е и вторият пре-ПЕТС, важен момент в обратното броене на президентите елект в подготовката им за тяхната година на служба.
 
-          Формирани са и работят мейл групи за дискусия и работа на дистриктните комитети и председателите на клубни комисии. В тях сега тече обсъждане на задачите по всяка от целите в стратегическия план на дистрикта. Включете се, вашите идеи и виждания са важни!
 
-          Комитетът за младите поколения е готов да помага на всички клубове в работата им по младежките програми и призовава клубовете, които спонсорират Интеракт, да планират и проведат в рамките на този месец обща асамблея на клуба и младите ни приятели, за да им помогнат да подредят по-добре идеите и проектите си.
 
-          Краят на октомври е срокът, в който клубовете да определят целите си и ги въведат в Ротари клуб Централ. Приятели президенти и секретари, имате на разположение и за ваше улеснение подробна и ясна форма на български език. Дължите я на усилията на ДГЕ Митко Димитров и ДГН Емил Коцев, ползвайте я без повече отлагане.
 
-          Срещите ми с клубовете ми дават увереност, че навсякъде се работи  за развитието на членството като многообразие от опит, професии и познания, които са нашата сила. С удоволствие споменавам РК Кърджали: с почти двадесет годишна история, но без умора и изчерпване, със способност да расте и привлича успешни и уважавани професионалисти, да ги споява в трайно приятелство чрез интересни проекти. Добавям и РК Момчилград:  малък, в малък град, но отново със силата на приятелството и подбраните стойностни хора съществува устойчиво. Всички имаме какво да научим от тях и нека това да е годината на укрепнали  и все по-успешни клубове!
 
Октомври е и месец, в който отбелязваме дългогодишната си работа за ликвидиране на полиомиелита.
 
На глобалната сцена, заедно с приятелите ни ротарианци от цял свят, ние се приближаваме към финала на тази битка.
 
На 25 септември Световната здравна организация обяви, че след 14 месеца без регистриран случай изважда Нигерия  от списъка на страните с ендемично разпространение на болестта. Наистина сме твърде близо! В този месец аз ще направя лично дарение на фонда End Polio, призовавам и  всеки от вас да го направи. Вярвам, че всеки клуб ще организира събитие за набиране на средства и за споделяне с общността на нашия успех и нашето предизвикателство.
 
В света на Ротари октомври е месец, посветен на работата ни за социално икономическо развитие на нашите общности. Като ротарианци, водени от идеала за службата, ние имаме потенциала и силите да постигнем значими и позитивни промени. Много от нашите клубове имат в историята си и в плановете си проекти, които трайно подобряват качеството на живот на групи в нужда.
 
Имаме какво да научим от РК Велинград, който реализира проект за намаляване на младежката безработица в партньорство с местните работодателски и бизнес организации и с грант на Фондация. Започваме и действия за второ, подобрено издание на успешния за много клубове „Час по бизнес“. Чрез менторски програми за формиране на финансова и бизнес култура на младите хора, за развитие на предприемачески умения,  с дни на кариерата, с конкурси за млади предприемачи и  професионални награди, дори само с представяне на нашата професия в клуба имаме силата да превърнем нашия опит в ценен ресурс за другите.
 
Скъпи приятели, клубовете са същността на Ротари и вашата посветеност на мисията да правите своите общности по-добро място за живеене, за труд и човешки постижения са достойни за уважение и пълна подкрепа. Дистриктния екип е на ваше разположение за всяка необходима помощ и съдействие. Аз силно вярвам в екипната работа, в откритостта и служенето на другите. Нека всеки приятел ротарианец знае, че може да потърси мене  или който и да е от асистент гуверньорите и членовете на дистриктните комитети по с искане за помощ, от която той самия или клуба му се нуждае. Със сигурност ще установите, че имаме страхотен екип, готов и желаещ да се отзове. Вие сте важните, служим на вас!
 
Успех в октомври и в цялата ни година!
 
Нина