ПДГ Наско Начев
Начало » ПДГ » ПДГ Наско НачевМесечни писма на Гуверньора на Д-2482

АВГУСТ 2007

Скъпи приятели,
Датите 29-30 август ще останат в историята на ротарианското движение в България. Провеждането на Президентската конференция през тези два дни в София ще определи нашата страна като център на Балканите и Източна Европа в хуманитарен аспект.
Лидерите, които ще вземат участие във форума, ще изразят по най-категоричен начин нашата позиция за разбирателство и мир в този регион.
Оратори ще бъдат президентът Уилф Уилкинсън, директорът Йорсчелик Балкан, паст-президентът Карло Равица, Андреас Папандреу, проф. Стефано Елио ди Анна – директор на Европейското икономическо училище, и българските лидери министър-председателят на РБ Сергей Станишев и Негово Високопреосвещенство митрополит Дометиан, както и много ротарианци от балканските дистрикти.
На 29 август вечерта ще бъдат връчени отличия „Пол Харис Фелоу” на повече от 30 ротарианци от България (списъкът публикуваме отделно), а на 30 август по време на Президентския прием ще бъдат връчени чартърните харти на 5 нови Ротари клуба от Новия Дистрикт 2482 – България.
Не мога да си представя, че ще има български ротарианци, които не знаят и не желаят да вземат участие в това най-високо събитие. Обръщам се към президентите и секретарите на клубовете да подадат информация за участниците до 17-ти август на мейла на секретариата:  riconf2007@rotary.bg (подробности на сайта www.riconf2007bg.org).
Август е месец на членството в Ротари. Питах се защо точно през август - когато клубната посещаемост е най-ниска и повечето са в отпуск и обикалят България и света. Точно затова. Отделете време за нови запознанства и приятелства с хората около вас. Споделете с тях за Ротари. Намерете човека, който така липсва на вашия клуб!
И накрая нещо, което е крайно неприятно, но лично аз и финансовия комитет направихме достатъчно в желанието си да поставим ред във финансовата дисциплина. Публикуваме списък на клубовете със задължения към Дистрикт фонда за периода 2004-2007 г. (подробности в сайта www.rotary.bg/bg/budget.htm). Тези клубове са докладвани в РИ и след 90 дни влизат в процедура по приспиване (RIB 3.030.1).

Ваш в Ротари
Наско Начев

СЕПТЕМВРИ 2007
Уважаеми приятели,
Пиша месечното си обръщение към вас часове след като приключи Президентската конференция за мир – най-големият форум в нашата Ротари история.
Човек трябва да присъства на такова събитие, за да усети международния характер на нашата организация, да почувства значимостта на усилията, които полагаме ние като доброволци в желанието си да променим живота на хората към по-добро.
Като гуверньор, домакин на тази конференция, искам да благодаря на организационния комитет, начело с неговия председател Калчо Хинов; на генералния секретар на конференцията – Симеон Кондов; на всички, които отделиха през последните два месеца толкова време. Благодаря на нашите млади приятели от Ротаракт и Интеракт за вдъхновението и по младежки свършената работа, като дадоха един друг оттенък на събитието.
Искам да поздравя най-напред всички, които на тържествената вечер, посветена на носителите на Пол Харис Фелоу, получиха отличията като негови последователи и дарители на Фондацията.
Специален поздрав и за клубовете, които получиха своите чартърни харти на галавечерята: Балчик, Варна-Евксиноград, Гълъбово, Пазарджик-Бесапара, Пловдив-Филипопол и София-Сити. През този месец  ще бъдат тържествата на два от тези клубове: 8 септември – Варна-Евксиноград, и на 29 септември – Пловдив-Филипопол.
На конференцията, на която посвещаваме голяма част от този брой, присъстваха около 80 представители от 18 страни и над 350 български ротарианци. Такова събитие ни дава увереност в нашите възможности като нов дистрикт и разбира се, ще анализираме и всички направени пропуски.
Продължават официалните ми визити в Ротари клубовете в страната. Моля ви да погледнете в сайта датите, когато ще посетя вашия клуб. Тези срещи трябва да се превърнат в клубни празници за местната ротарианска общност.
През този месец – на 22-23 септември – е насрочено провеждането на семинара на Фондация Ротари в Плевен. Главен акцент на този семинар ще бъде обучението по изготвяне на проекти и намирането на партньори за Мачинг грантове. Семинарът ще ви даде и идеи за планиране през ноември – Месеца на Фондация Ротари.
Напомням ви, че клубовете, които не са платили своите задължения за първото полугодие на ротарианската година, е наложително да го сторят. Същото се отнася и за месечните отчети за посещаемостта, които трябва да изпращате на секретаря на Дистрикта Ангел Ангелов.
Желая ползотворен и активен месец!
Ваш в Ротари,
Наско Начев


ОКТОМВРИ 2007

Уважаеми приятели,
Октомври е Месец на професионалната служба.
Ние, ротарианците, можем да споделим много по темата и светът се нуждае от това. Нашата система на професионални класификации осигурява на клубовете представители от различни професии. В Ротари клубовете членуват хора с талант, умения и способности. Те притежават необходимите човешки ресурси за справяне с почти всички проблемни ситуации. За целта са необходими единствено желание и отговорност.
Затова искам да поздравя президента на Ротари клуб Велико Търново Марин Згурев и членовете на клуба за тяхната спонтанна и навременна реакция и помощта, която оказаха на бедстващите от Цар Калоян.
Поздравявам и приятелите от РК Пазарджик за осъществяването на съвместния проект с три ротари клуба от САЩ – Станфорд, Пало Алто и Белвю, благодарение на който Езиковата гимназия и регионалната библиотека в Пазарджик се сдобиха с компютърно оборудване. Това е добър пример за клубно сътрудничество през океана.
За съжаление програмата на Ротари Интернешънъл в Зона 10 наложи да променим темите на двата семинара, които провеждаме в началото на ротарианската година. Семинарът, посветен на Фондация „Ротари” на 22 септември в Плевен, даде практически насоки във вашата бъдеща дейност и аз се надявам, че през ноември – Месеца на Фондацията, вашите председатели на клубни комисии ще ги споделят и включат в бъдещата дейност на клуба, свързана с изготвянето на проекти на дистрикт и Мачинг грант ниво.
Ето и няколко идеи, които могат да помогнат на клуба ви да отбележи месеца:
• Посветете първата сбирка от октомври на запознаване с второто авеню за служба, Четиристранния тест и Декларацията на ротарианците, занимаващи се с делова или професионална дейност. След това призовете членовете да се включат в планирането на клубните проекти за годината.
• Въведете поредица от кратки презентации, в които всеки член в рамките на 5 минути да представи професията си. Запланувайте лектори за началото на всяка среща, докато се представят всички членове.
• Поканете експерти, които да ви представят необходимостта от различни професии в общността и разработете проект, с който да помогнете за решаването на тези проблеми. Възможните проекти могат да са фокусирани върху осигуряване на информация за възможна кариера на младите хора, обучение на представители на дребния бизнес, организиране на семинари.
На 12-13 октомври ще се проведе и зоналният семинар за Фондация Ротари в Атина, на който са поканени лектори от РИ и Фондацията.
Започнаха официалните ми посещения в Ротари клубовете на Дистрикт България. Първите ми впечатления са противоречиви. Някои от клубовете ясно осъзнават тази визита като повод да организират клубната си асамблея и да почерпят максимално от посещението на дистрикт гуверньора в техния клуб. Другаде на това клубно събитие се гледа като на  нещо рутинно, което неизбежно трябва да се случи.  Приемам моето посещение за празник и се надявам да споделите изцяло това мое убеждение.
В октомврийския брой поместваме статия, посветена на основите на Ротари – страници, изключително подходящи за онези от вас, които имат въпроси, свързани със същността и организацията.
Напомням ви, че през октомври са чартърните тържества на три нови клуба: 6 октомври – Балчик и София-Сити, 20 октомври - Гълъбово.
Месецът е наситен и с много спортни прояви, информация за които ще намерите на сайта www.rotary.bg/календар.

Ваш в Ротари,
Наско Начев


НОЕМВРИ 2007

Уважаеми приятели,
Ноември е Месец на Фондация Ротари. Фондацията поддържа усилията на Ротари Интернешънъл за постигане на световно разбирателство и мир чрез международни хуманитарни, образователни и културни програми. Мисията й е да даде възможност на ротарианците да развиват световното разбирателство, добронамереност и мир чрез подобряване на здравеопазването, подкрепа на образованието и намаляване на бедността.
След промяната на датите на семинара по членството в Зона 10 ние проведохме нашия семинар, посветен на ФР през септември в Плевен. Срещата имаше практически характер и главната цел – да се научим да изготвяме проекти на дистрикт и международно ниво. Това е пътят, по който голяма част от средствата, които даряваме на нашата Фондация, могат да бъдат върнати многократно в България и вложени в проекти в полза на обществото ни.
През ноември, когато говорим за Фондация Ротари, трябва да уточнявате параметрите по участието на вашите клубове в призива на Ротари Интернешънъл “Всеки ротарианец, всяка година” – 100 долара. Това е пътят за определянето и на носителите на Пол Харис Фелоу.
В края на януари 2008 година ние ще проведем още една среща с практически характер с един от най-опитните ротарианци в зоната – координатора от Турция за ФР Тургут Гьокиджит.
Световната седмица на Интеракт също е през ноември – от 5 до 11. През тези дни поканете на ваша сбирка членове на Интеракт, за да научите за дейността и бъдещите им планове. Клубовете, които все още нямат Интеракт, трябва да обсъдят възможностите за създаване на такава младежка формация.
Много е важно през ноември да започне и процедурата по избора на управително тяло на клубовете за ротарианската 2008-09 година. Препоръчвам ви още веднъж да прочетете член 3. от Препоръчителния правилник на Ротари клубовете за избор на директори и ръководители. Изборното събрание се провежда през втората среща на декември, но процедурата стартира месец по-рано.
Започнете подготовката и за дейности, свързани с ротарианското семейство, за което е определен месец декември, и не забравяйте да съобщавате за всички ваши инициативи в моя офис, за да бъдат те регистрирани в календара на дистрикта.
Желая ви успех във всички тези начинания.
Ваш в Ротари!
Наско Начев


ДЕКЕМВРИ 2007

Скъпо мое ротарианско семейство,
Декември е месец на много семейни празници и обществени хуманитарни прояви. Ротарианците също не остават по-назад и по традиция провеждат коледни благотворителни балове. Убеден съм, че събраните от нас средства ще бъдат използвани по най-подходящия начин и ще зарадваме нуждаещи се в тези светли празници.
Декември е важен месец за всички ни, но най-вече за секретарите на клубове. Сега, когато съм в края на официалното посещение на клубовете от страната, отново се сблъсквам със стари проблеми – работещи клубове и липса на обратна информация и отчетност. Половината от клубовете все още не са изпратили информация за седмичната посещаемост. В клубния календар е залегнало едно важно мероприятие – изборът на клубни офицери. Изборната седмица през декември е времето и за оценка на полугодието, и за анализ на успехите и пропуските на клуба. Резултатите от избора трябва да бъдат изпратени в офиса ми до организационния секретар Дима Вакрилова и да бъдат дублирани и до офиса на РИ в Цюрих. Тази информация се помества в официалния указател на РИ за следващата година и избраните ротарианци получават правото на достъп до информацията в сайта на Ротари. Не бива да се забравя и отчетът за дейността на клуба за полугодието, както и крайният срок за изплащане на задълженията към РИ и дистрикта, който е 28 декември 2007 г.
През декември е добре да започнем подготовката за две важни събития в нашия ротариански живот: честването на 23 февруари – рождения ден на Ротари, и най-голямото събитие през годината – конгреса на РИ в Лос Анжелис, като за участието си в него е добре да направим резервации по-рано.
В края на моето послание в Месеца на ротарианското семейство се обръщам към всички вас с пожелание за приказна Бъдни вечер, весели коледни празници и щастлива и здрава Нова година!


ЯНУАРИ 2008

Уважаеми приятели,
Честита нова година!
Приемете моите пожелания за здраве, семейно щастие, професионални успехи и радостен живот! На Нова година винаги се сещам за една притча, която президентът на РИ Ед Макклафлин е споделил на конгреса през 1960 г. Тя звучи така:
„Всяка сутрин банка „Време” ви кредитира с 86 400 секунди. Всяка вечер вие губите от сумата токова, колкото сте пропуснали да инвестирате в някаква добра цел. По тази сметка не остават никакви салда и не се предоставя овърдрафт. Ако не успеете да използвате дневния кредит, загубата е изцяло ваша.”
Желая ви всеки ден да усвоявате максимално кредита, предоставен ни от самия живот, и съм сигурен, че ние, ротарианците, ще намерим начин да споделим безкористно нашето време за доброто на света и хората.
Със започването на 2008 нека всички ние си направим равносметка как най-добре да използваме времето, таланта и средствата си.
Предстои ни втората половина от нашата ротарианска година. Януари е месец, свързан с подаването на важна информация от клубовете.
На първо място това е полугодишният отчет за вашата дейност и разбира се информацията за официалния указател на Ротари Интернешънъл. Въпреки уверенията, че финансовите задължения към РИ са изпълнени, през декември осем от българските клубове трябваше спешно да покриват свои задължения, и аз искрено се надявам това не се отрази върху репутацията на новия ни дистрикт и тези клубове да не получат санкции. Този факт показа, че все още не осъзнаваме важността на това да отговаряме на изискванията и сроковете, поставени от РИ и дистрикта, че още трябва да се учим да спазваме регламента, който доброволно сме приели, ставайки членове на Ротари.
През януари ще определя номинационния комитет за избор на гуверньор номини за 2010-11, а процедурата ще започне на 15.01.2008 г.

Ваш в Ротари,
Наско Начев


ФЕВРУАРИ 2008

Уважаеми приятели,
Неведнъж съм споделял колко съм горд, че нашето списание получи признание от РИ и ни нареди сред онези 30 нации в света, които печатат на собствения си език информация за дейността на Ротари Интернешънъл и ротарианците в България. Това издига авторитета ни като организация не само като единствени на Балканите, но и в Европа и  света. Тези 120 книжки, излезли до момента, са историята от новата страница на ротарианството в България. Те ще стават все по-ценни благодарение и на вашата активност.
По време на посещенията ми в Ротари клубовете като ДГ установих нещо, което по-рано не бях предвидил и определям като слабост за разпространението на нашето списание. Книжките не стигат до всички членове на клуба. Голяма част от тях залежават в шкафовете, без никой да ги разгърне. Вече имам отговор на този проблем. От новата ротарианска година броевете ще достигат до всеки от вас на избрания личен или служебен адрес. Това малко ще оскъпи абонамента, но ще даде по-голяма сигурност и пълнота на доставките, както и ще премахне зависимостта между посещението на клубните сбирки и получаването на списанието.
Напомням на клубовете, които все още не са направили отчета си за полугодието, да го напишат и изпратят веднага. През април трябва да се подготвим за две важни събития в живота на дистрикта. На 9 май ще отбележим 75 години от учредяването на първия Ротари клуб в България през 1933 г. На тържеството ще присъства и президентът на РИ за 2007-08 Уилфрид Уилкинсън.
Другото събитие, на което ще отбележим и първата година на нашия нов дистрикт, е Конференцията в Пловдив на 23-25 май. Всички клубове трябва да изберат делегати, на които да гласуват представителни права. Очаквам активност от клубните офицери, от новоприетите членове в клубовете, както и от новочартираните клубове в София, Варна, Пловдив, Пазарджик, Гълъбово и Балчик. Специален представител на президента на РИ ще бъде Антъни де Сейнт Далмас. Очаква ви богата програма и много изненади.

Ваш в Ротари,
Наско НачевМарт 2008

Скъпи ротариански приятели,
За нас този месец е важен, защото през него започваме да се готвим за новата ротарианска година, определят се приоритетите, логото и темата, които ще ни направляват през нея. В началото на март ще се проведе обучителния семинар и Асамблеята на Ротаракт и Интеракт, а в края на месеца ще направим традиционния ПЕТС семинар и за президентите, секретарите и членовете на клубните бордове.
И друг път съм казвал, че нашата организация съществува и се развива благодарение на приемствеността. Аз и моят приемник Любен Атанасов повече от шест месеца обсъждаме всичко, което става в дистрикта, и чертаем планове как той да се развива в положителна посока. Надявам се, че президентите на клубовете, които са в мандат сега, и бъдещите лидери на тези клубове след семинарите ще седнат и ще направят същото, като решат заедно кое е най-добре за техния клуб.
През март е седмицата на Ротаракт. Използвайте я и превърнете в празник една съвместна среща с вашият Ротаракт клуб, а ако няма такъв, ето повод да прочетете в сайта как се чартира младежки клуб и да прецените дали сте готови да го направите.
В декемврийския брой на нашето списание по поръка на РИ поместихме анкета, с която организацията ни цели да получи профила на българския ротарианец. Като социолог знам, че попълването на такива анкети е чуждо на нашата народопсихология. Но аз настоявам да отделите тези драгоценни 10 минути, за да видим наистина какви сме и къде се нареждаме сред ротарианската общност. Такива анкети провеждат и другите 30 регионални издания. Идеята е през април – месецът на ротарианската преса да публикуваме анализ на резултатите от анкетата.
Напомням ви, че на 31 март изтича срокът за регистриране на преференциални цени за Конгреса на РИ в Лос Анджелис. В месеца на грамотността ви призовавам да откликнете и на идеята на организаторите всеки от регистрираните ротарианци да занесе в Лос Анджелис книга на родния си език.

Наско Начев,
Дистрикт гуверньор


АПРИЛ 2008

Уважаеми приятели,

Неведнъж съм споделял колко съм горд, че нашето списание получи признание от РИ и ни нареди сред онези 30 нации в света, които печатат на собствения си език информация за дейността на Ротари Интернешънъл и ротарианците в България. Това издига авторитета ни като организация не само като единствени на Балканите, но и в Европа и  света. Тези 120 книжки, излезли до момента, са историята от новата страница на ротарианството в България. Те ще стават все по-ценни благодарение и на вашата активност.
По време на посещенията ми в Ротари клубовете като ДГ установих нещо, което по-рано не бях предвидил и определям като слабост за разпространението на нашето списание. Книжките не стигат до всички членове на клуба. Голяма част от тях залежават в шкафовете, без никой да ги разгърне. Вече имам отговор на този проблем. От новата ротарианска година броевете ще достигат до всеки от вас на избрания личен или служебен адрес. Това малко ще оскъпи абонамента, но ще даде по-голяма сигурност и пълнота на доставките, както и ще премахне зависимостта между посещението на клубните сбирки и получаването на списанието.
Напомням на клубовете, които все още не са направили отчета си за полугодието, да го напишат и изпратят веднага. През април трябва да се подготвим за две важни събития в живота на дистрикта. На 9 май ще отбележим 75 години от учредяването на първия Ротари клуб в България през 1933 г. На тържеството ще присъства и президентът на РИ за 2007-08 Уилфрид Уилкинсън.
Другото събитие, на което ще отбележим и първата година на нашия нов дистрикт, е Конференцията в Пловдив на 23-25 май. Всички клубове трябва да изберат делегати, на които да гласуват представителни права. Очаквам активност от клубните офицери, от новоприетите членове в клубовете, както и от новочартираните клубове в София, Варна, Пловдив, Пазарджик, Гълъбово и Балчик. Специален представител на президента на РИ ще бъде Антъни де Сейнт Далмас. Очаква ви богата програма и много изненади.

Ваш в Ротари,
Наско Начев


МАЙ 2008

Уважаеми приятели,
Трябва да призная, че цялото ми съзнание е ангажирано с това, което ни предстои през май като ротарианци в самостоятелния български дистрикт.
Аз обичам да мечтая за утвърждаването и развитието на Ротари в България, но и в най-дръзките ми мечти не съм предполагал, че президентът на Ротари тази година ще посети нашата страна два пъти.
Разбира се, няма нищо случайно. Ротари даде висока оценка на развитието на нашата организация и това бе причината директорът на РИ Орсчелик Балкан да предложи България за домакин на президентска конференция и президентът Уилф прие с удоволствие. «Мирът е възможен!» – каза той в София и отправи този призив по-късно в още три държави в света: Турция, Кения и Канада.
Сега, на 9 май, поводът за неговото повторно посещение е не по-малко знаменателен: 75 години от създаването на Ротари клуб София с най-красивата идея за човечност: да служиш на обществото. Ето това е идеята, която, ясно формулирана, навлиза в нашата страна преди 75 години. Донесена първо от Събо Николов, тя още витае в родния му град Панагюрище. Оттогава до днес не трябва да забравяме, че в нашата история има и голяма „черна дупка”, която продължава точно 50години. И въпреки всичко, заедно с вятъра на промените, се появява и нашият обединител – Калчо Хинов, скрепи усилията на много хора и постави второто начало на Ротари в България.Така че Ротари идеалът и свободното приятелство съществуват и се развиват реално едва 25 години.
Приятели, през май ни предстои още една среща. На 23-25 е Дистрикт конференцията. Аз искам да срещна още веднъж вашите очи и лица, които видях при обиколката ми в клубовете; аз искам да стисна още веднъж ръцете на толкова много хора, които казаха ДА на Ротари. Аз искам да поздравя новите членове, които за първи път прекрачиха прага на клубовете тази година и се заклеха да служат безкористно.
Очаквам ви, приятели, и зная, че отново ще бъдем заедно!ЮНИ 2008

Уважаеми приятели,
Приключва една година, която бе толкова важна не само за мен, но и за всички нас, които изграждаме новия ни ротариански дом. Сега зная защо РИ определя юни за Месец на ротарианското приятелство. Обръщам се назад и виждам колко много събития станаха основа за възникването на толкова нови приятелства, станаха причина ние да споделяме нашето лидерство в полза на обществото.
Всичко, което се случи през тази година, е благодарение на вас.
Вие казахте “Да” на Ротари на 1 юли на Античния театър в Пловдив на тържествената церемония при откриването на новия дистрикт.
Вие приехте предложението на борда на РИ България да бъде домакин на Президентска конференция за мир на Балканите. Това бе причината президентът на РИ Уилф Уилкинсън да посети нашата страна заедно с видни лидери в Ротари, политици, учени и общественици.
Вие оценихте решението на РИ за създаване на Лидершип институт и България през тази година стана стотната страна, член на тази програма за изграждане и обучение на лидери в Ротари.
Вие приехте така гостоприемно моето посещение в клубовете. Ние със Светла сме много щастливи от възможността да срещнем хиляди приятелски лица и да се ръкуваме с толкова много хора, които ни поздравиха и изказаха своята съпричастност и желание да споделят Ротари.
Ние имахме шанса през тази година да отпразнуваме забележителните 75 години от създаването на Ротари в България. Този повод превърнахме в празник, на който за втори път присъстваха скъпи гости: президентът Уилф и директорът за Зона 10 Орсчелик Балкан. С тях споделихме гордостта от постигнатото.
През тази година ние продължихме да разширяваме границите на Ротари в България и приобщихме нови шест Ротари, осем Ротаракт и девет Интеракт клуба, а 53 клуба имат нетно увеличение на състава си.
Ние сме горди от постигнатото от клубовете в дистрикта с тяхната дейност по програмите на Фондацията,  те дадоха шанс на толкова много хора да почувстват силата на Ротари.
Ние организирахме и проведохме перфектно Първата конференция на дистрикта, изпълнена с приятелство, забавления и удовлетвореност от постигнатото.
На мен ми липсваха толкова много хора, които зная, че обичат Ротари и трябваше да бъдат в Пловдив, за да получат поздравления за своите усилия през тази година.
Благодаря на своя екип, на лидерите и на всички ротарианци от България за всеотдайността и доброволческата подкрепа.
Пожелавам на Любо Атанасов и на всички нас много сили за нови успехи в бъдещата ни дейност в служба на обществото.
Споделяйте Ротари, за да намерите нови приятели.

Наско Начев,
Дистрикт гуверньор,
Д-2482 България