Посещение на Дистрикт гуверньора Нина Митева в Стара Загора
Начало: 2015-11-30
Край: 2015-11-30

На 30.11.2015 г. в Ротари клуб Стара Загора беше на посещение Дистрикт гуверньора Нина Митева. Програмата беше изключително наситена и ползотворна. Направиха се срещи със зам. кмета по образование Иванка Сотирова (поради невъзможността на кмета Живко Тодоров да присъства), на която се коментираха доброто сътрудничество и партньорство между Общината и Ротари клуб Стара Загора. От името на Общината получихме благодарности за редицата осъществени проекти от клуба като: Монументът на птицата Феникс на Централния площад, Емблематичният за Стара Загора часовник до Универсалния магазин, Детската площадка на Ротари, Ротарианската гора и още редица други добри неща, направени от клуба. Беше анализиран и обсъден проектът за ремонт и оборудване на сензорана зала в Дневния център за деца с увреждания, намиращ се в кв.“ 3-те чучура“- юг. Проект, направен с международното участие на Ротари клубове от България, Белгия и Сърбия и с Партньорството на Община Стара Загора на стойност над 56 000 $. Анализираха се ползите от проекта, които водят до подобрение състоянивто на деца с ментални проблеми и до по-добро професионално развитие на персонала на центъра и превръщането му в Обучителен център за студенти и кадри на Тракийски Университет, за което Ротари клуб получи искрените благодарности от директора на Центъра и от ръководството на Общината.
Бяха обсъдени и следващи бъдещи съвместни проекти, които биха надградили този или са от ключово значение за проблемните области на Общината и съвпадат с генералните цели на Ротари фондацията.
Бордът на клуба, съвместно с Дистрикт гуверньора бяха радушно посрещнати и от Областния управител г-н Ранов. Там клубът отново получи благодарности и признание за добра обществена дейност и предложението на г-жа Митева да бъдат включени членове на Ротари клуб Стара Загора в обществения съвет към Областния управител, се прие изключително радушно, тъй като експертизата в национален план на членовете на Ротарианското семейство е световно призната.
Дистрикт гуверньора посети и Дневния център за деца с увреждания, където бяха демонстрирани възможностите на дарената от Ротари клуб сензорна зала и реално се видяха ползите и благодарностите на екипа, който работи там, както и на родителите и децата, които се ползват от нея.
След това беше направено посещение на Ротарианската гора, която клубът засади и продължава да развива на територията на новия парк, намиращ се на мястото на бившите артилерийски казарми.
След кратка почивка, беше направена работна среща между Дистрикт гуверньора Нина Митева и бордовете на Ротари, Ротаракт и Интеракт, на която бяха обсъдени вече изпълнените и бъдещи проекти на клубовете, като част от тях са:
- есе на тема „Шофирай разумно“ с участници ученици между 16 и 19 год., като първите трима получиха награда безплатен шофьорски курс.
- „Купи и дари“ е друга инициатива на Ротаракт и Интеракт, която се провежда в големите вериги, като хората купуват и даряват продукти, които по-късно се раздават на социално слаби семейства.
- Кръводаряване – друга голяма инициатива на Ротаракт, която се превърна в дистриктен проект на национално ниво.
- Отбелязване на Световния ден за борба с диабета – направени бяха над 170 безплатни прегледи на хора в критична възраст.
- „Спортувай с Ротарианското семейство и приятели“ е друг от бъдещите проекти на младите клубове.
Дистрикт гуверньорът изрази своята удовлетвореност от добрата работа на клубовете и особено след краткия анализ, направен от Паст дистрикт гуверньора Валентин Стоянов, относно даренията направени от клуба за над 35 000$, 15 члена, носители на отличие Пол Харис Фелоу и многото други инициативи, които извеждат клуба на едно от челните места в Дистрикта. Също приятно впечатление направи обявяването от президента Росен Гогошев на годишна стипендия, която Ротари клубът учредява ежегодно за надарени деца в различни области, като физика, математика, музика, история, а за тази година – спорт.