Президент 2020-21, РИ
Начало » Ротари Интернешънъл » Президент 2020-21, РИХолгер Кнаак (Holger Knaack) е избран от Номинационния комитет на РИ (каквато е практиката и в нашия дистрикт) за Президент на Ротари интернешънъл за година 2020-21 г. Той е първият германец, който заема тази служба, а за последните двадесетгодини - третият РИ Президент от Европа.
От 1992 г. Холгер членува в Ротари клуб Herzogtum Lauenburg-Mölln, в градче близо до Хамбург. Служил е като Дистрикт гуверньор, Модератор на Международната асамлея,  Член на различни комитети на РИ, РИ Тренинг лидер, Зонален координатор, Представител в законодателния съвет на РИ, РИ Ковчежник и РИ Директор (2013-2015). Съпредседател на Организационния комитет за провеждане на Конвента на Ротари в Хамбург 2019 г. (посетен и от група български ротарианци). Холгер и съпругата му Сузане са мейджър-донори на Фондация Ротари и членове на Обществото на Пол Харис и на Обществото на дарителите на наследство (Bequest Society).
Извън Ротари, Кнаак притежава специалност по бизнес администрация от университета в Кил (град в района на Хамбург). След първоначално участие в 125-годишен семеен бизнес за производство на тестени изделия, от 1995 г. Кнаак е изпълнителен директор на Knaack KG – компания за недвижими имоти.
Холгер е любител на ветроходството и голфа - член-основател на Гражданска фондация за подпомагане на ветроходството в Рацебург (малък град, също в района на Хамбург), както и президент на местен голф-клуб.
В своята ротарианска програма, Холгер Кнаак не изключва възможността да бъде умерен „революционер“. Той търси заздравяване на членството в Ротари клубовете чрез увеличаване на броя на членуващите жени и чрез реализиране на идеята за преминаване на ротаракторите в ротарианци.
Личните ми контакти с Холгер (от Дубровник и Сан Диего) затвърдиха възхищението ми от неговата откритост, оптимизъм и неконвенционалност.