2007-2008
Начало » История на Ротари » 2007-2008„Ротари споделя” – тема на ротарианската 2007-08

Ротари е нещо удивително!

Аз съм ротарианец от 16 години. Свикнал съм с Ротари и често се замислям какво прекрасно нещо е тази организация.
Какво е Ротари? На всички нас, които носим зъбчатото колело, знаците на Интеракт, Ротаракт, ни задават този въпрос. Аз отговарям, че това е най-старият и с най-международен облик клуб, чиито 1,2 милиона членове в техните общности по света дават най-доброто от себе си. Повече от 32 000 клуба имат клубна сбирка всяка седмица и се опитват да направят нещо повече в помощ на хората. Десетки хиляди проекти са в процес на изпълнение всяка година. Те са свързани с всякакъв вид полезна и съзидателна дейност, каквато можете да си представите. Ротари – това сме ние, които правим всичко възможно, за да променим света.
Това звучи много добре. Но не дава цялостна представа за същността на Ротари. Не може да отрази какво е Ротари за всички нас и за мен лично.
За мен Ротари е магия. Благодарение на Ротари аз и моята съпруга Светла имаме добри приятели в цяла България и в държави, за които преди 16 години дори не бяхме чували. Благодарение на Ротари днес аз съм тук, пред вас.
Магията на Ротари се крие в това, че Ротари прави обикновените хора да вършат необикновени дела.
На хора като вас и мен, ангажирани в ежедневието на семейството, професията, обществото, Ротари дава възможността да се издигнем над това ежедневие и да  вършим нещо повече от обикновените неща. То ни дава възможност да отворим сърцата си към хора, с които може никога да не се срещнем, и да споделим нашата отдаденост към своята и чуждите общности. Ротари насърчава любовта между хората, независимо от разстоянията между тях. Ротари дава възможност да изразим тази любов и да я споделим.
1. Ние споделяме любовта чрез нашата служба към клуба, защото клубовете са основната ротарианска единица. Без тях Ротари нямаше да съществува. Затова ние работим, за да укрепим клубовете, като даваме отличия на членовете, оказваме помощ на тези от тях в беда, поддържаме контакт с вдовици на предишни членове. Стараем се да създадем условия нашите клубове да бъдат достъпни, приятелски настроени и отворени към всеки квалифициран кандидат-член. 
2. Ние споделяме нашата любов чрез служба към професиите, защото чрез нашата професия допринасяме за Ротари. Споделяме нашето обучение, опит, способности и предимства, които сме натрупали. Стремим се да отстояваме нравствените ценности на Ротари във всяко наше професионално решение и действие.
3. Ние споделяме любовта си чрез служба към общността, защото тя е в основата на Ротари. Стараем се да посрещнем потребностите на общността и те са нашата основна отговорност. Хората трябва да знаят какво правим. Това е начин да привличаме нови членове.
4. Ние споделяме нашата любов чрез международна служба, защото всеки от нас представлява Ротари в своята държава и регион. Наше задължение е да познаваме собствената си общност, да знаем къде и с какво можем да помогнем. Знаем, че ако не можем сами да се справим с нещо, можем да поискаме и да дадем помощ на други ротарианци по света.


Ние споделяме нашата любов чрез вниманието, което отделяме на младежта, защото младежта е бъдещето не само за Ротари, а за всички нас. Стремим се да развиваме младежките програми, за да възпитаме едно ново поколение отговорни и етични хора с желание за доброволческа служба, което да наследи нашето място в Ротари. Младите хора са свързващото звено към бъдещето на Ротари и други организации.
Споделяме нашата любов към Ротари, като поставяме акцент върху членството. Независимо от значимостта на постигнатото от нас, организацията ще престане да съществува, ако не привличаме нови членове.
Обръщам се към вас, защото и вие сте отговорни за вашия клуб – малък или голям, слаб или силен, стар или нов. Ваше задължение е да контактувате с всеки един от членовете и да направите така, те да работят по-добре. Трябва да познавате хората си, да ги вдъхновявате и насърчавате. Това не винаги е лесно. Но вие имате способностите, познанията и всеотдайността, за да поведете вашата организация към една успешна и ползотворна година.
През следващата година ще продължим да акцентираме върху същите приоритети: питейната вода, здравето и глада,  грамотността. Тези приоритети са в основата на усилията на Ротари в продължение на много време, защото с чиста вода, добро здраве и способността да четат и пишат нуждаещите се от помощ хора ще могат да си помогнат сами.
Ще продължи вниманието върху ротарианското семейството – защото грижейки се един за друг, осигуряваме присъствието си навсякъде в продължение на много години.
Когато се мотивирате върху посрещането на потребностите, моля да си спомните, че както любовта е в основата на Ротари, така добрината е в основата на изразяването на тази любов. Моля ви да покажете тази добрина във вашите взаимни отношения, в отношенията ви с вашите общности и най-вече към тези, на които желаете да помогнете. Не е достатъчно само да дадете храна на гладния. Седнете да се храните с него. Това ще напълни не само стомаха, но и душата му.
5. Всички се гордеем с работата на Фондация „Ротари” - „ПолиоПлюс”, 3-Н грантове, големите проекти в помощ на толкова много хора. Но важни са и малките неща, които вършим в нашето ежедневие – поръчките, които изпълняваме за приятел, времето, посветено да окажем помощ на съсед.
Любовта и добрината, които вдъхновяват всички нас в Ротари, не могат да се изразят с формули или да се отразят в счетоводен баланс. Но те правят съществуването на Ротари възможно. Ротари е велик, защото ние даваме израз на любовта в сърцата си, като във всяко нещо влагаме разум и труд. Ние, ротарианците, не само говорим за любовта към хората, а показваме тази любов и я споделяме, като си помагаме взаимно.
Затова нашата тема за 2007-08 година е „Ротари споделя”.
„Ротари споделя”, защото ротарианците са отговорни. „Ротари споделя”, защото ротарианците познават потребностите на хората. „Ротари споделя”, защото ротарианците служат безкористно.
Когато чух тази тема, се замислих за това, колко много неща в Ротари са свързани със споделяне. Споделяме нашето време, талант, парични средства с хората, нуждаещи се от нашата помощ. Споделяме нашата добрина и любов.
В Ротари да споделиш не означава да дадеш нещо, което не ти е нужно,
а безкористно да дадеш частица от себе си за доброто на други хора.
Моля всички вие тази година да споделите изцяло и свободно ротарианските ценности. Работете упорито и с любов. И помнете, че всичко, което направите в служба на обществото, е част от магията на Ротари. Тази магия прави така, че обикновени хора като вас и мен, да вършат удивителни неща.