Президент 2023-24, РИ
Начало » Ротари Интернешънъл » Президент 2023-24, РИР. Гордън Р. МакИнали (R. Gordon R. McInally) е получил образованието си в Кралската гимназия в Единбург и в университета в Дънди, където получава диплома по дентална хирургия. Той ръководи своя собствена стоматологична практика в Единбург до 2016 г. МакИнали е бил председател на клона на Източна Шотландия на Британското педодонтско дружество и е заемал различни академични позиции. Той също така е служил като старейшина на презвитерия, председател на енорийския конгрегационен съвет на Куинсфери и комисар на Общото събрание на Църквата на Шотландия.

Гордън се присъединява към Ротари през 1984 г. на 26-годишна възраст. Член на Ротари клуба в Саут Куинсфери, той е бил президент и вицепрезидент на Ротари Интернешънъл във Великобритания и Ирландия. Той също така е служил в РИ като директор и в няколко комисии, последно като съветник към Комитета на Хюстънската конвенция 2022 г. и председател на Комитета за преглед на операциите.

Гордън казва, че очаква с нетърпение да работи с членовете за изграждането на нови Ротари клубове и групи. „Моята визия е, че Ротари трябва да съществува навсякъде в стил, който да отговаря на всеки, който има желание да бъде част от нас и да ни помага да правим добро в света“, казва той.

Той е покровител на базираната в Обединеното кралство организация с нестопанска цел Надежда и домове за деца (Hope and Homes for Children) и ръководи партньорство между тази организация и Ротари Интернешънъл във Великобритания и Ирландия в подкрепа на деца в Руанда, които са останали сираци при геноцида там. Той е патрон на Trade-Aid, инициатива на Ротари клуб Грантъм Кестивън, Англия, която предоставя устойчива хуманитарна помощ на хора, семейства и фирми в развиващия се свят. Той е и посланик на Bipolar UK, национална организация за психично здраве. През август 2022 г. той стана лауреат на Международната фондация за мирни награди Sino Phil Asia.

В свободното си време Гордън се наслаждава на ръгби, добра храна и вино и обличане на пръчки, традиционният шотландски занаят за правене на бастуни.

Гордън описва Ротари фондацията като „двигателя, който осигурява енергията за извършване на ротарианска служба“. Той и съпругата му Хедър, също ротарианка, са носители на отличия Пол Харис фелоу, големи дарители, благодетели на Ротари фондацията и членове на Обществото завещание.

Гордън желае да посвети своето президентство на това да направи света по-добро място за внучките си, Айви и Флорънс, и всички деца по света, да живеят и да процъфтяват.