Послание на ДГ Веселин Димитров за 04.2019
Дата: 02.04.2019

Приятели, нека бъдем вдъхновението за трансформирането на общностите ни в места, в които децата растат здрави, родителите получават необходимите здравни грижи и за свят без детски паралич.

"Задачата ни не е да закалим децата, за да са готови за един жесток и безсърдечен свят. Задачата ни е да отгледаме деца, които ще направят този свят малко по-добър.”   Л. Р. Кност
 
Скъпи ротариански приятели,

Всеки, който е засаждал плодно дръвче знае, че се подбира мястото, където ще се засажда и какъв вид да е дръвчето. След като сме приключили с процесите по засаждането не оставяме природата да се грижи за дръвчето ни, а следим за неговото израстване, грижим се да го предпазим от вредители, стараем се да му създадем най-добрите условия за развитие. Преди да започне да дава реколта е необходимо известно време, то трябва да порасне здраво и устойчиво. Нашето желание е когато почне да дава плодове, то те да са много и здрави, затова полагаме необходимите грижи, а не разчитаме на късмета и случайността. Част от плодовете ще израснат след време като дръвчета и ще дадат живот на нови плодове.
 
Темата, определена от Ротари Интернешънъл за месец април е Майчино и детско здраве, която е и една от зоните на фокус на Фондация Ротари. Грижата за майките и децата е в основата на създаването на здраво и дееспособно общество. Всеки от нас е изпитвал или виждал неизмеримо удоволствие в очите на майките, когато детето е жизнено и здраво, и безпокойство и тревога, когато детето е болно. И през настоящата година голяма част от клубовете в дистрикта са насочили своята служба в тази насока, чрез осъществяването на профилактични прегледи. Много са проектите с дистриктни и глобални грантове, свързани с подобряване условията в родилните домове, с предоставянето на кувьози, с грижите, свързани с майчиното и детско здраве. В световен мащаб много учени работят за създаването на ваксини, с които да предпазим децата от заболявания и епидемии.
 
Всички ротарианци по света обединяват усилия, мотивират правителства и организации, за да изтрием от лицето на нашата планета полиомиелита и създадем свят без детски паралич.
 
Предстоящият месец запазва темпото от месец март и е важен в подготовката на новите бордове и в успешното завършване на работата на настоящите. На 5-ти и 7-ми  април в София ще се проведе RLI (Ротари Лидершип Институт), в който ще вземат участие представители на дивизиите от зона 21. Също на 5-ти и 7-ми април в Бургас ще се проведе RYLA (ротарианските награди за млади лидери), чудесна възможност да наградите младеж показал лидерски умения като вземе участие. Това е 10-то юбилейно издание, което се осъществява от приятелите от РК Бургас-Пиргос. На 13-ти и 14-ти  април в София ще се проведе ПЕТС за Ротаракт, нашите най-близки партньори в службата ни. На 19-ти и 20-ти април в гр. Сливен ще се проведе Семинара по членството, като и през тази година програмата е иновативна.
 
Приятели, отминаха 3/4 от ротарианската година и много от клубовете са реализирали целите, които са си поставили. Бих искал да насоча вниманието на всички вас, че е редно да отчетете и попълните в Ротари клуб “Централ” всички добри дела. Така представяме службата си и даваме възможност на всички Ротари клубове по света да се възползват от нашата идея и опит. Оставащите три месеца са чудесна възможност да направим своята инвестиция в бъдещето на човечеството като направим дарение във Фондация Ротари - фондацията на всички ротарианци, която е доказала своята ефективност с над вековна история и множеството реализирани добри дела.
 
Приятели, нека бъдем вдъхновението за трансформирането на общностите ни в места, в които децата растат здрави, родителите получават необходимите здравни грижи и за свят без детски паралич. 
 
Ваш в Ротари,
Веселин Димитров,
Дистрикт гуверньор 2018-19
Дистрикт 2482 България
Последните 10 новини

» Покана за Коледен благотворителен бал на Ротари клуб - Дупница
» Сателитен Клуб Павликени - Бяла Черква организира Детски Футболен Турнир
» Честване на Независимостта на България във Велико Търново
» Нека с мъдрост и вяра да защитаваме достойнството на нашия народ, нация и държавност
» Ротари клуб - Велико Търново започва кампания за ранна диагностика на диабет сред децата
» Пречистватели за въздуха в класните стаи подариха от Ротари на НУ Христо Ботев
» Пускат юбилеен календар за Евлоги и Христо Георгиеви
» Дар за разградската болница
» Ротари клуб и община Харманли заедно в кампанията „Аз засадих дръвче“
» Разградската болница получи ново оборудване