Послание на ДГ за м.февруари.2018
Дата: 03.02.2018Уважаеми приятели ротарианци,

Първият месец на годината отмина, но емоциите от него са още пресни. На 05 януари беше чартиран 88-ят клуб в нашия дистрикт – РК Пловдив Интернешънъл. Нека пожелаем на приятелите успешен старт в света на Ротари и вдъхновение за ползотворна служба. Точно вдъхновението е в основата и на темата за следващата ротарианска година, оповестена в средата на януари на Международната Асамблея в Сан Диего: Be the Inspiration.

Имах възможност да усетя полъха на вдъхновението в 12-те клуба, които посетих през месеца: РК Козлодуй-Аугуста, РК София Сити, РК София Витоша, РК Монтана, РК Враца, РК Мездра, РК София Капитал, РК Димитровград, РК София, РК Ботевград, РК София Сердика и РК София Център.

Февруари не е сред най-дългите месеци в годината, но със сигурност е сред най-значимите. Традиционно през този месец в нашия дистрикт се извършва обучението на следващия дистриктен екип, Консултативният съвет на Паст Гуверньорите провежда заседание, а Номинационният комитет отправя своето предложение за Гуверньор Номини към клубовете.

Да не забравяме, че на 23 февруари празнуваме и рождения ден на Ротари. Може би в най-голяма степен обаче февруари дължи своята значимост на темата на месеца – Мир и превенция/разрешаване на конфликти.

За мира е писано и говорено много. Това е обширна тема, която не е възможно да бъде адекватно представена и пълно обхваната в рамките на една-две страници. Можем обаче да си припомним какво е мястото на мира във философията на Ротари.

Не случайно това е първата от шестте зони на фокус на Фондация Ротари. Със или без нейната помощ, размирното време, в което живеем, предоставя безброй възможности за въздействие на ротарианците от цял свят. Три могъщи инструмента са на наше разположение: позитивно лидерство, комуникация и уважение към различията между хората. От нас се очаква да ги използваме по предназначение.

За разлика от самовлюбените вождове, позитивните лидери не прибягват до войната като средство за постигане на целите си. Неслучайно сред основателите на ООН през 1945 в Сан Франциско са 49 изтъкнати ротарианци, а 11 от тях са сред авторите на организационната харта, според която не трябва да се допускат други световни войни в бъдеще.

Скъпи приятели, днес ние продължаваме да бъдем позитивните лидери, които са били нашите предшественици. С открита комуникация и приемане на различията между хората ние успяваме да постигнем разбирателство и просперитет. Примерът, който даваме в общността, придава смисъл на нашата служба и ПРАВИ РАЗЛИКАТА.  

Ваш в Ротари,
Емил Коцев,
Гуверньор на Дистрикт 2482
 
Последните 10 новини

» Послание на ДГ за м.март.2018
» Варна тържествено отбеляза 113-та годишнина от създаването на Ротари
» Дарение на медицинска апаратура на МОБАЛ „Д-р Ст. Черкезов” АД , направи днес президента на Ротари клуб Велико Търново– Г-н Калоян Ганев!
» Изложба карикатура и шарж - " Усмивката на Ротари " -Стара Загора
» Послание на ДГ за м.февруари.2018
» Ротари клуб Нова Загора с нови четирима носители на отличието "Пол Харис Фелоу".
» Посещение на ДГ Емил Коцев в Ротари клуб Димитровград
» На тържествена сбирка, посветена на 140 години от освобождението на града от турско робство, Ротари клуб Нова Загора проведе традиционната си среща с училищните ръководители.
» Послание на ДГ за м.януари.2018
» Традиционен празник на виното в Свиленград, организиран от РК Свиленград