24 октомври, Световен ден на борбата с полиомиелита
Дата: 16.10.2015

Уважаеми приятелю,

На 24 октомври ние ротарианците отбелязваме световният ден на борбата с полиомиелита, нашите постижения и нашите предизвикателства в тази битка с болестта. 


Сигурно ти и приятелите от твоя клуб вече знаете, че след пълни четиринадесет месеца без регистриран случай на заболяването, Световната здравна организация извади Нигерия от списъка на полио-ендемичните страни. С тази стъпка и целият континент Африка е освободен. Случаите в целия свят през 2015 година са само няколко стотици.

Това е постижение, което трудно може да бъде подценено. Полиомиелитът, който е поразявал хората от най-ранни цивилизации и е съществувал от хилядолетия, е на път да изчезне. Днес, заради нашата работа като ротарианци и заедно с усилията на нашите партньори, обратното броене до края му може да отнеме не години, а месеци. Това оставащо време е изключително важно. Нужен е нашият глас – за да знае обществото какво се случва, нужни са нашите отделени средства, за да подкрепим тази наша кауза в решаващо време.

Вярвам, че тъкмо в дните преди 24 октомври всеки от нас по някакъв начин ще бъде съпричастен в  работата за ликвидиране на полиомиелита. Знам, че много клубове и техните младежки програми подготвят събития за да информират своята общност, правят се лични и клубни дарения към фонда Енд Полио. Ето например снимката от празника на град Троян, където учениците от Националната гимназия за приложни изкуства продават изработената от тях керамика, разпространяват информация за стореното от Ротари до момента сред съгражданите си и набират средства.

Дори ако ти и твоя клуб още нямате план, има много възможности  да се включите. На  www.endpolionow.org можете да откриете идеи, ресурси, начини по които да направите дарение. Там има и  линк към живото събитие на 23 октомври, в което можете да се присъедините и да го споделите в социалните медии.

Като ротарианци, независимо в коя част на света е нашия клуб, всеки от нас е част от вълнуващата история за битката с полиомиелита.

Твоята част от историята може да бъде написана само от тебе. Нека аз, ти, всеки от нас добави своя дял днес, така че някой ден да се гордеем, че сме участници и герои в победата над болестта. Нека това е нашия дар за света днес!

Нина

--
Нина Митева
Дистрикт гуверньор 2015-2016
Д2482, Ротари България
Последните 10 новини

» Послание на ДГ за м.март.2018
» Варна тържествено отбеляза 113-та годишнина от създаването на Ротари
» Дарение на медицинска апаратура на МОБАЛ „Д-р Ст. Черкезов” АД , направи днес президента на Ротари клуб Велико Търново– Г-н Калоян Ганев!
» Изложба карикатура и шарж - " Усмивката на Ротари " -Стара Загора
» Послание на ДГ за м.февруари.2018
» Ротари клуб Нова Загора с нови четирима носители на отличието "Пол Харис Фелоу".
» Посещение на ДГ Емил Коцев в Ротари клуб Димитровград
» На тържествена сбирка, посветена на 140 години от освобождението на града от турско робство, Ротари клуб Нова Загора проведе традиционната си среща с училищните ръководители.
» Послание на ДГ за м.януари.2018
» Традиционен празник на виното в Свиленград, организиран от РК Свиленград